IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Новина на деня
16:33 | 26 септември 2018
Обновен: 09:58 | 14 април 2024

Дженифър Зибенхар от Германия е двумилонният пътник на летище Варна

Около една седмица е средният престой на турист в морската столица

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Дженифър Зибенхар е двумилионният пътник на летище Варна. Младата дама от Германия, заедно с двете си деца и съпруга си кацна малко след 15 часа в морската столица с немския нискобюджетен превозвач Germania. На борда на самолета пътуваха около 70 пътника. Дженифър идва за България за първи път. Семейната почивка е първа в живота на децата ѝ. Приятелско семейство им препоръчва нашата страна като туристическа дестинация. Късметлийката ще почива у нас една седмица, в момента е в майчинство и по професия е икономист. От порт Варна тя получи куфар с изненади, престой в хотел "Астор Гордън" в к.к. „Константин и Елена“ и няколко уникални торти във формата на туристически аксесоари, с които бяха почерпени всички гости, дошли да отбележат празника на варненското летище. "А това е празник – каза Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД. Горди сме да отбележим, че за първи път в 70 годишната история на порта, посрещаме пътник номер 2 000 000. Това е постижение и плод на труда на целия екип. Това е крайъгълен камък в историята на летището. До момента отбелязваме 12% годишен растеж на полетите. До края на годината очакваме да достигнем 14%" - каза още г-н Хеппе.

 

Радвам се да посрещнем двумилионния пътник в навечерието на международния ден на туризма – 27 септември и дни преди националния празник на Германия – 3 октомври – сподели кметът на Варна Иван Портних. Всяка година ние не само развиваме, но и надграждаме отношенията си с Германия. Само след дни най-старото обработено злато на планетата, открито край нашия град ще гостува в побратимения на Варна град Рощок, където немските граждани ще могат да му се насладят. Продължават усилията на всички ни да промотираме морската столица навсякъде по света като туристическа дестинация. Да си пожелаем цифрата на посрещнатите туристи да нараства още – отбеляза още кметът.

 

Много станаха рекордите ни през тази година – похвали се директорът на летище Варна Димитър Костадинов. За първи път в историята на нашия порт имаме толкова много пътници. Празнувахме 70 години от създаването му. На 20 август имахме рекорд – в рамките на 24 часа обскужихме 20 430 излитащи и пристигащи пътници и над 140 излитания и кацания. Със сигурност изпълняваме всички стандарти за Европа и света. За първа година имаме 600 000 немски пътника. Отбелязваме 21% ръст на полските туристи, 17% - на пътниците от Великобритания. Макар да имахме притеснения за намаляване на потока руски пътници, 6% увеличение от началото на годината си е добър резултат. За първа година нискотарифен руски превозвач лети от нашето летище. Около една седмица е средният престой на турист във Варна. Ние се стремим към балансиран трафик през цялата година. За нас е важно да разширим максимално сезона. От една страна това е добре за всички съпътстващи пера на туризма – ресторантьорство, хотелиерство и транспорт, а от друга – ние ще можем да мобилизираме ресурса на летището в по-сериозна заетост през годината“ – допълни Костадинов.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна