IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
07:20 | 26 септември 2018
Обновен: 12:02 | 22 март 2024

От началото на годината наложиха глоби за над 120 000 лв. на фирмите за сметопочистване във Варна

С новите договори контролът върху тяхната дейност ще е всекидневен, каза Николай Няголов, директор на дирекция УСКОР

По материала работи: Пламен Янков
От началото на годината наложиха глоби за над 120 000 лв. на фирмите за сметопочистване във Варна

„Нови моменти има в контрола върху фирмите за сметопочистване. Старите договори с тях бяха с ежемесечен контрол, новите – с всекидневен. От януари до август за неизпълнение на задълженията им по райони фирмите са глобени с над 120 000 лв. Но физически и юридически лица нерегламентирано изхвърлят боклук около съдовете за смет и това създава проблеми.“ Това заяви в сутрешния блок на тв „Черно море“ Николай Няголов, директор на дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ в община Варна.

 

Сметопочистващите фирми имат задължение да почистват около съдовете.


„Със заповед на кмета на община Варна по райони е регламентирана кратността на извозване на битовите отпадъци. В район „Одесос“ има най-много търговски обекти, които не спазват наредбата за разделно събиране. Съставят се актове за административно нарушение, а всички са с постоянни предписания за спазване правилата на наредбата“, добави Николай Няголов.


Често затрудненията идват от паркирани автомобили, но въвеждането на „синя зона“ улеснява сметосъбирането и сметоизвозването.


Изградена е система от контролни единици за измерване на отпадъците. Има и GPS-система, следяща работата на фирмите. Това е въздействало дисциплиниращо.


„Купчините с несъбрани боклуци на места във Варна обикновено са микросметища, направени от недобросъвестни граждани. Често общината се налага да извозва едрогабаритни отпадъци вместо варненци“, разкри общинският директор.
Миенето на Варна става с дюза или маркуч. Това се следи автоматично от местната власт. В ремонта на бул. „Васил Левски“ има засилено миене предвид наличието на прахови частици. Ползва се единствено вода, изключения се правят за замърсявания, които изискват специално внимание.


„Кардиналното решение за сметоизвозването и сметопочистването във всяка община е във въвеждането на иновации. Разделното събиране, новите дейности са само част от тях. Например  разлив на масло се почиства с препарати, безопасни за околната среда. Преди ставаше с пясък. Важно е гражданите и юридическите лица да спазват наредбите, за да живеем всички в една по-добра градска среда“, бе категоричен Николай Няголов.

 

ИВАН БАРБОВ

БОРИС ПРОДАНОВ

Коментари

Новини Варна