IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
15:19 | 26 септември 2018
Обновен: 13:12 | 25 април 2024

„В и К- Варна“: Начисляването на кубици вода се дължи на разлики между главния и индивидуалните водомери

В повечето случаи се касае за липса на отчетност и за манипулиране на устройствата

По материала работи: Пламен Янков
„В и К- Варна“: Начисляването на кубици вода се дължи на разлики между главния и индивидуалните водомери

Инж. Виолин Лазаров. 

 

 

Начисляването на кубици вода се дължи на разлики между главния и индивидуалните водомери. Това съобщи в „Утро в нашия град“ с водещ Иван Барбов инж. Виолин Лазаров, ръководител на „Водомерно стопанство“ във „В и К – Варна. Поводът бяха жалби на граждани. „В и К“ взима пари само според показанията на главния водомер, бе категоричен инж. Лазаров. Причините за разликите, които се получават след сбора на индивидуалните водомери, са различни. Най-често става дума за липса на отчетност. Не са малко случаите, при които не се осигурява редовен достъп на инкасаторите до индивидуалните водомери. Тогава те имат право да прогнозират изразходвани количества, равнозначни на последните 2 отчета и средноаритметични за последните 12 месеца. Тогава също могат да се получат разлики спрямо реално консумираната вода, обясни В и К специалистът. Не са малко случаите и на манипулиране на водомерите – премахване на часовниците им, обръщането им обратно и други. 

 

Наскоро на адрес на ул. „Дрин“ в необитаем от месеци апартамент бе отчетена консумация от 450 куб.м. Оказа се, че казанчето в тоалетната се  повредило и довело до натрупване на въпросното количество, разказа инж. Лазаров. 


Той посочи, че всеки абонат, който иска да се жалва от начисляването на кубици вода, може да се обърне към инкасаторите всеки петък от 9 до 11 ч. във „В и К – Варна.


За момента дистанционно отчитане на водомерите не е въведено. Когато това стане, инкасаторите ще ходят по жилищата само веднъж годишно. Към момента водното дружество обслужва над 25 000 водомера с дистанционно отчитане. От 2016 г. всички нови жилищни кооперации са снабдени с такива устройства. Практиката показва, че при тях няма разлики между главния и индивидуалните водомери, вероятно защото в тези сгради не се правят вътрешни ремонти, обобщи инж. Лазаров. 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Повече вижте във видеото

"Щрихи от утрото" (26.09.2018) - Защо плащаме стотици допълнителни кубици вода?

Коментари

Новини Варна