IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
18:40 | 13 октомври 2018
Обновен: 15:44 | 23 април 2024

Здравното министерство със спешни мерки за трансплантациите

От началото на годината у нас са направени едва 30 такива операции - най-много, общо 16, са на бъбрек

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов, архив

След смъртта на 29-годишния Адриан Петков от Перник, който не дочака трансплантация на бял дроб, днес от Здравното министерство обявиха предстоящото създаване на донорска и на трансплантационна програма, които трябва да заработят до половин година. Заради борбата с трафика на органи, от началото на годината над 115 държави в света са прекратили достъпа на външни пациенти до програмите за трансплантация, обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, цитиран от Дарик. 

 

По думите му, за да стане страната ни член на Евротрансплант и да има достъп до европейски клиники, трябва да достигнем нивото от 10 донора на 1 милион души годишно. Според Пенков основната причина за ниския брой на трансплантациите у нас е отрицателното отношение на хората към донорството. На обратното мнение е доц. Ивелин Такоров от Военномедицинската академия, който днес обяви, че проблемът е изцяло организационен.

 

От началото на годината у нас са направени едва 30 трансплантации - най-много, общо 16, са на бъбрек, 4 - на сърце, 10 - на черен дроб. Близо 1100 души чакат за трансплантация на един от трите вида органи, обясни новият директор на Агенцията по трансплантации д-р Михаил Христов. Според него, заради застоя в отношенията със страните от Евротрансплант, държавата ще предприеме алтернативна стъпка за белодробните трансплантации.

 

„Специалисти от чужбина идват и правят трансплантации в България, като по същото време се обучава и наш екип“, каза д-р Христов.

 

Заместник-министър Бойко Пенков илюстрира негативното отношение към донорството с това, което са споделили националните координатори: „Например, от 50 възможности, потенциални донори, които има в болницата, те успяват да убедят близките на максимум един или двама, за да може други нуждаещи се хора да получат органи и правото на живот“, каза Пенков.

 

На обратното мнение е доц. Ивелин Такоров от ВМА, който ръководи част от екипите по трансплантация в болницата.

 

„Няма създадена добра организация, нормативна, за да се следи какво се случва с пациентите с мозъчна смърт“, допълни доц. Такоров.

 

Към момента у нас има два лицензирани центъра за трансплантация на бял дроб и на сърце - правителствената болница Лозенец и Света Екатерина.

Коментари

Новини Варна