IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
19:09 | 17 октомври 2018
Обновен: 11:12 | 17 април 2024

Българинът усеща скока на цените по джоба си

Проучване: 74% от сънародниците ни чакат повишението да продължи

По материала работи: Слав Велев
Българинът усеща скока на цените по джоба си

Българинът усеща повишението на цените и очаква то да продължи, сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено в периода от 5 до 12 октомври сред представителна за пълнолетното население на страната извадка от 820 души.

 

Мнозинство от 70% от пълнолетните български граждани твърдят, че в последните седмици са усетили увеличение на цените на стоките и услугите, които ползват.

 

Едва 18% са тези, които твърдят, че не са забелязали да има повишение, а 3 на сто са отговорили, че са усетили намаление. Останалите или нямат мнение, или не са отговорили.

 

Демографските показатели сочат, че най-осезаема промяна е усетила по-възрастната част от населението, хората с по-ниски доходи и тези, които живеят в селата.

 

Както може и да се очаква, хората с по-високи доходи проявяват и по-малка чувствителност към увеличението на цените. Но дори и в тези социални групи, усетилите увеличение на цените са мнозинство, коментират социолозите.

 

Същевременно 74 на сто от интервюираните очакват, че повишението на цените на основните стоки ще продължи да се случва в близките 2-3 месеца. Едва 14% са оптимистите, които смятат, че скокът ще спре, а едва 2% вярват, че ще намаляват. Останалите се затрудняват да отговорят, пише Dnes.bg.

 

От "Галъп интернешънъл" отчитат, че това представлява осезаем ръст на очакванията за повишение на цените спрямо предишните месеци.

 

Предишният подобен скок бе през пролетта на 2017 г., когато отново бе анонсирана възможност за повишаване на цените на енергоносителите. В последните няколко години очакванията за ръст на цените се движат в диапазони около и над 60% от българите, а около и под 20% от българите очакват цените да остават същите. По традиция, минимални са дяловете на онези, които очакват цените да се понижават.

 

Коментари

Новини Варна