IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новина на деня
09:01 | 14 ноември 2018
Обновен: 05:29 | 20 март 2024

Идея: В касовата бележка за гориво ще пише как се формира цената му

Търговците на дребно ще са длъжни да изписват колко надценка слагат за себе си, акциза на държавата и печалбата на дистрибуторите на горива

По материала работи: Слав Велев
Идея: В касовата бележка за гориво ще пише как се формира цената му

В касовата бележка при покупката на горива ще пише как се формира цената му. По идея на финансовия министър Владислав Горанов търговците на дребно ще са длъжни да изписват колко надценка слагат за себе си, акциза на държавата и печалбата на дистрибуторите на горива. Така ще бъде постигната прозрачност при формирането на цената на бензина и дизела.

 

След среща с премиера Борисов Горанов обяви, че ще предложи промени в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти.

 

 

"Както в момента клиентите четат фактурите си за тока и парно и разбират какво плащат, така и при зареждане ясно ще бъдат показани търговските надценки", коментира идеята си финансовият министър, която предстои да бъда публикувана за обществено обсъждане, пише Dnes.bg.

 

 

"Има 3 стълба които определят цената на горивата - първият е цената на суровия петрол, на което правителството не може да влияе. Оттам трябва да заработи пазарът. Смятам да предложа изменения, елементарни на пръв поглед, които ще допринесат за по-голяма прозрачност - да задължим всеки търговец на горива да посочва търговската надценка в касовата бележка на всеки купувач на бензиностанция - колко е за държавата и колко - за търговеца. Акцизът на течните горива у нас е най-ниският възможен. В този смисъл ръцете на правителството са вързани", уточни Горанов пред bTV.

 

Междувременно бензинът поевтиня с 13 ст., а дизеловото гориво с 4 ст. за литър през последната седмица, сочат данните на сайта fuelo.net.

 

Така при бензина намалението е с 5,51%, докато при нафтата е в рамките на 4 ст. за литър.

 

Вчера най-масовият бензин А 95 се продаваше на средна цена от 2.23 лева за литър, макар и в някои области и на определи вериги цената все още да е около 2.40.

 

Цената на дизела пък е средно около 2,36 лв. При пропан-бутанът пък е регистрирано поевтиняване средно с една стотинка.

 

Търговците обясняват намалената цена с котировките на петрола, чиято цена е трайно под 72 долара за барел. За сравнение, в края на октомври цената му бе стигнала почти 85 долара за барел.

 

Коментари

Новини Варна