IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
17:22 | 14 ноември 2018
Обновен: 21:43 | 18 март 2024

С 80 млн. лв. във Варна стартират 13 големи инфраструктурни проекта

Ще бъдат изградени рибарско пристанище, 3 нови спортни комплекса, детски площадки и други

По материала работи: Борис Проданов
С 80 млн. лв. във Варна стартират 13 големи инфраструктурни проекта

ПРЕД ПЪЛНАТА ЗАЛА „ПЛЕНАРНА“ ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ РАЗКРИ СЕРИОЗНИТЕ ПРОМЕНИ ВЪВ ВАРНА, които ще станат факт с вложените 80 млн. лв. в 13-те нови големи инфраструктурни проекта.

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

При огромен обществен интерес и пълна зала „Пленарна“ на общината премина представянето на 13 инфраструктурни проекта във Варна на стойност над 80 млн. лв. Ново рибарско пристанище, основен ремонт на над 25 км улици, 3 нови спортни комплекса, ремонт на над 230 площадки за спорт и игра в училища, детски градини и ясли са само част от амбициозните планове, които общината планира в следващите 2 г. Средствата ще бъдат осигурени чрез поемане на дълг, от държавния бюджет и европейски фондове. Голяма част от предвидените заеми са за текущо плащане на строителните работи. След приключването им ще бъдат безвъзмездно финансирани от оперативните програми.

 

Варна получи голямо признание, спечелвайки домакинство за Европейски град на спорта за 2019 г. С цел доброто представяне догодина ще бъдат изградени 3 нови спортни комплекса. В район „Вл. Варненчик“ (на мястото на стадиона) ще могат да се практикуват различни видове спорт в зала на 3 етажа с близо 400 места, предвидени са терени за футбол, баскетбол, волейбол, тенис на корт. Не е забравена леката атлетика, предстои изграждането на кът за отдих и скейт-зона.

 

На мястото на изоставена поляна в кв. „Виница“ на дневен ред е построяването на парков комплекс за масов спорт, който да осигурява достъп за всички, включително и на варненците с увреждания.

 

Спортен комплекс на ул. „Студентска” (старото игрище „Жечка Карамфилова“) ще събере възможностите за практикуване на колективните спортове с масовите.

 

Предвидено е изграждане, основен ремонт и реконструкция на спортни и фитнес площадки на открито в училищата на територията на община Варна, както и на 224 площадки за игра в детски градини и ясли.

 

С изграждането на новото рибарско пристанище в местността „Карантината“ ще се възроди този поминък в морската столица, а туристите ще имат още една атракция. Пристанът ще може да приема над 100 плавателни съда. Рибата ще се разтоварва по хигиенните норми, разкрити ще бъдат работни места, атракционни обекти. Специален рибен ресторант ще изкушава гости и зиме, и лете. Отделно е предвиден кът за разходка.

 

Ремонтите на пътната мрежа са на стойност 20 млн. лв. и определено са от полза на варненци, защото се влиза в междублоковите разстояния и малките улички. Инвестиции са предвидени в зоопарка – любимо място на малките наши съграждани. Рязко ще се подобри социалната инфраструктура.

 

Филиалът на ТМПЦ – Варна, ще се ремонтира за над 7 млн. лв. Както и Народното читалище „П. Р. Славейков 1928“.

 

Превръщането на Варна в туристическа дестинация на 4 сезона ще се улесни с реставрационни и ремонтни дейности в Аладжа манастир и Римски терми на Одесос, стана ясно още на общественото обсъждане.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна