IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
14:42 | 14 ноември 2018
Обновен: 09:32 | 4 април 2024

Заплашва ни епидемия от морбили от Румъния

Във Варна е засилен контролът в детските градини

По материала работи: Слав Велев
Заплашва ни епидемия от морбили от Румъния

 

 

За 6 месеца 37 души са починали от морбили, а 41 000 са пипнали заразата в Европа. Това сочат последните данни на Световната здравна организация. Тревожното е, че броят на засегнатите тази година достига пик. От Министерството на здравеопазването уточняват, че е реален рискът от внос на морбили в България. Очаква се броят на диагностираните с морбили в Европа тази година да е 3 - 4 пъти по-голям от миналата.

 

Според специалисти най-тежка през 2018 г. остава ситуацията в Румъния, Гърция, Израел, Франция, Италия и Сърбия. В България епидемия е имало последно през 2009 г., когато са регистрирани 24 365 заразени и 24 смъртни случая. Оттогава се вземат стриктни мерки ситуацията да се държи под контрол.

 

Епидемия във Варна е имало през 2011 г. Оттогава не сме имали случай на заразата, съобщи за Медийна група „Черно море“ д-р Янка Драганова, шеф на дирекция „Надзор над заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция във Варна. Това е благодарение на превантивните мерки, които се вземат. Контролът върху имунизациите срещу морбили в детските градини и в системата на предучилищното и училищното образование във Варна е много строг от 2017 г. насам. Деца без ваксини там не се допускат, добави тя

 

Ще припомним, че през лятото МЗ предупреди за взрив на морбили сред чужденци, пристигнали в България като сезонни работници. Тогава бе съобщено за 7 потвърдени случая. Заболелите са били на възраст между 2 и 39 години. От тях двама са били с 2 приема на ваксина срещу морбили, трима са без данни, двама са неимунизирани. При пет от тях е имало данни за внос на инфекцията от други държави от ЕС.

 

Практиката сочи, че заболяват предимно деца без ваксина или с пропуски в имунизацията. На 1000 малки пациенти едно може да направи усложнение и да умре. Чистият въздух е враг на морбилите, проветряването е наложително, децата трябва да са повече навън и да избягват всякакви контакти с хора, върнали се от чужбина, съветват експертите.

 

Морбили, известна също като дребна шарка и брусница, е силно заразно остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус. Източник е единствено болният човек. Той предава заразата в продължение на 8 – 10 дни. Тя се пренася по въздушно-капков път, при говор, кихане, кашляне или при плач. Възприемчивостта към заболяването е почти 100%, т.е., всички контактни, които нямат изграден имунитет, се разболяват. След преболедуването имунитетът е траен и пожизнен.

 

Симптомите са висока температура, секреция от носа, сълзотечение, боязън от светлина, кашлица, загуба на апетит, зачервени конюктиви и други. Най-характерният сред тях е обривът, който обхваща първо лицето около носа и зад ушите, след това слиза към гърдите и крайниците.

 

Усложненията от морбили от страна на белите дробове са под формата на бронхити, бронхиолити и пневмонии, а увреждането на нервната система протича като енцефалити и менингоенцефалити.

 

Единственото сигурно средство за предпазване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст.

 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Коментари

Новини Варна