IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
08:17 | 15 ноември 2018
Обновен: 15:37 | 23 април 2024

38% от храните в големите търговските вериги са вносни, oстаналите 62% са родно производство

От собствените марки най-малко са млечните продукти

По материала работи: Слав Велев
38% от храните в големите търговските вериги са вносни, oстаналите 62%  са родно производство

38% от храните в големите търговските вериги са вносни. Останалите 62%  са родно производство, показва проучване в петте най-големи вериги у нас, направено от Министерството на земеделието.

 

При хлябът и тестените изделия шансът да купиш продукт, произведен в България е най-голям. Делът на родните стоки при тях е между 77% и 100%.

 

При деликатесите и колбасите родните продукти са между 55% и 80 на сто.

 

Най-нисък е делът на българските стоки при млечните продукти. Едва между 57% и 75 на сто от тях са произведени в страната.

 

Вносните стоки у нас обаче не са същите като в Западна Европа, а това признаха и от Брюксел през септември.

 

Така че евродепутатите решиха, че двойното качество при храните ще се счита за нелоялна практика и фирмите, които произвеждат такива продукти, да бъдат глобявани с 4% от годишния си оборот.

 

А минитърът на земеделието Румен Порожанов днес отчете положителна тенденция при производството на бели и червени меса.

 

Само за първите 8 месеца на тази година, съпоставени с 8-те месеца на миналата година има увеличение при производството на бели меса с 18.4%, на червените меса – 7.6%, съобщи той, пише dnes.bg.

 

Същата тенденция се отнася и за потреблението на готови млечни продукти и яйца. Делът на българското производство в общото потребление при киселото мляко, кравето сирене, кашкавала и яйцата е около или над 90%. За периода януари-август 2018 г. се запазва тенденцията на увеличение на обема на произведените млечни продукти, като най-голям ръст бележи производството на пресни млека (40%) и сирена (33%).

 

Производството на имитиращи продукти с растителни мазнини намалява с около 17%, след като се предприеха промените в нормативната уредба и забраната за използването им в млекопреработвателните предприятия, подчерта министърът.

 

По предварителни данни за първите 6 месеца на тази година износът на селскостопански стоки, където се включват и храните, нараства с 13,5% спрямо 2017 г. и достига 1,9 млрд евро. По думите на Румен Порожанов очакванията са износът да надхвърли 4 млрд евро.

 

 

Коментари

Новини Варна