IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
13:20 | 15 ноември 2018
Обновен: 15:46 | 11 април 2024

Стоян Пасев: Общините и институциите във Варненско са готови за зимата

Съставени са списъци с родилките и болните на хемодиализа

По материала работи: Борис Проданов
Стоян Пасев: Общините и институциите във Варненско са готови за зимата

Всички общини и институции във Варненска област са готови за предстоящия зимен период, каза областният управител Стоян Пасев.

 

Той уточни, че заседание за готовността за зимата е било проведено в края на октомври. Повечето от общините имат сключени договори за зимна поддръжка на пътищата, като три от тях ще обезпечат това със собствена техника, каза Пасев и уточни, че това са Девня, Ветрино и Суворово. Община Суворово ще има и съдействието на местните зърнопроизводители, които разполагат с много техника.

 

Пасев посочи за БТА, че договорите за зимната поддръжка на пътищата на три от общините са до края на годината, което означава, че през януари трябва да подпишат нови договори. По думите му тези общини са подготвили и изиграли търговете и очаква те да обявят месец преди това техните фирми за поддръжка след Нова година.

 

За да не се повтаря ситуация от зимата на 2016 г., при която някои фирми имаха сключени договори с няколко общини и то от различни области, което създаваше допълнително пречки при почистването на пътищата, с колегите от Шумен, Търговище и Добрич сме дали номерата на колите на фирмите, за да се избегне това дублиране, каза още Пасев.

 

Всички общини в областта имат доброволчески структури, които да помагат при бедствени ситуации, съобщи още областният управител. Той допълни, че общините са осигурили и "топли стаи" за бедстващи хора, които, ако се наложи, да бъдат прибрани да една-две вечери, като в малките населени места това са самите кметства. Пасев уточни, че само община Варна няма такава "топла стая", но тя разполага с достатъчно помещения, за да бъдат обезпечени евентуално бедстващи хора.

 

Областният управител коментира, че най-трудно е било събирането на информацията за родилките през зимния период. Няма информация за населението от малцинствените групи, те не ходят на лекар и почти нямаме данни коя бременна жена в кой месец е, каза той. В областта е готов и списъкът на хората на хемодиализа и има готовност при нужда те да бъдат извозени до двете големи болници във Варна.

 

Служители на "Напоителни системи" са обиколили всички язовири на територията на областта и са предприети необходимите мерки и в момента се поддържа ниво, което да може да поеме първата вълна от валежите. Пристанище "Варна", което разполага с много техника, също е готово да помага при нужда, коментира още областният управител и допълни, че Военноморските сили също са готови да се включат при нужда.

 

Сред проблемите Пасев открои тежкото положение с акумулаторите на автомобилите на пожарната. Той обясни, че на местно ниво няма как да се направи каквото и да било. Пасев каза, че е направил предложение до Министерски съвет пожарните служби да са на подчинение на общините, защото по думите му "на местно ниво общините имат по-гъвкави способности, отколкото при централно управление".

 

Още по темата: Ремонтът на вълнолома започва през януари

Коментари

Новини Варна