IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
10:45 | 9 декември 2018
Обновен: 10:20 | 15 април 2024

Изостава ли България в рециклирането?

Тепърва делът на преработения отпадък ще расте, зави министър Нено Димов

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Webcafe

В България се рециклират 32% от битовите отпадъци по данни за 2016 г., докато средно в Европейския съюз (ЕС) са преработени 45%. Това коментираха участниците в организирания в София форум „Зелена икономика“.


През 2016 г. в страната се преработени 917 хил. т битов отпадък, като през следващите години количеството нараства, заяви министърът на околната среда Нено Димов.
 

Той изтъкна, че специално при пластмасата са преработени 40%, което е над средноевропейското ниво.
 

Министърът допълни, че тепърва делът на преработения отпадък ще расте, тъй като оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ финансира изграждането на сепариращи и компостиращи инсталации в общините. По думите му към момента 6,4 млн. души са обхванати от разделното събиране.
 

Скоро ще видим първите примери за кръгова икономика, коментира министърът.
 

Джоана Дрейк, зам.-генерален директор на ГД „Околна среда“ в Европейската комисия, отбеляза разликата в данните за България и в данните за ЕС. 
 

Тя подчерта, че само след 2 години през 2020-та трябва да се преработват 50 на сто от отпадъците, а към 2035 г. 65%. Тогава само 10 на сто от отпадъците ще е допустимо да се депонират (сега в България това се случва с 64 на сто от боклука – бел. а.).
 

Да, рециклирането не е на нужното ниво, но трябва да подобрим ситуацията, заяви Патрик Дорвил, специалист по управление на отпадъците в ЕИБ.
 

Европейската индустрия разчита на внос на суровини и е икономически изгодно да се концентрираме върху използването на вторични суровини, посочи той.


Investor.bg


На челните позиции сме по рециклиране на оловно-акумулаторни батерии в ЕС

Коментари

Новини Варна