IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
18:20 | 13 декември 2018
Обновен: 10:13 | 15 април 2024

СЗО призова за по-малко раждания с цезарово сечение

Милиони жени се подлагат на риск, който не се налага от медицински фактори

По материала работи: Пламен Янков
СЗО призова за по-малко раждания с цезарово сечение

Световната здравна организация (СЗО) изрази загриженост относно рязко растящия брой на ражданията с цезарово сечение, без нужните медицински показатели за извършване на операцията, предава ТАСС, цитирана от Дарик.


По данни на международната организация през последните години в някои страни от Югоизточна Европа броят на ражданията с цезарово сечение се е увеличил с близо 50 процента. А науката не разполага с никакви доказателства относно наложилото се схващане, че когато подобни процедури надвишат 10 процента от ражданията, се снижава детската смъртност.

 

СЗО предупреждава, че милиони жени се подлагат на риск при раждане с цезарово сечение, което не се налага от медицински фактори.

 

По данни на организацията споменатата операция носи отрицателни последствия за майката и за новороденото. При родилката след операцията се увеличават рисковете от помятания при следващи бременности.


Що се касае до бебетата, цезаровото сечение е свързано с повишен риск от хоспитализация в отделенията за интензивна терапия на новородените, с повишен риск от астма и затлъстяване, предупреждават медицинските експерти.

 

Четете още 

Проф. д-р Емил Ковачев, дмн, управител на СБАГАЛ - Варна: Тревожното е, че ражданията чрез цезарово сечение се увеличават

Коментари

Новини Варна