IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новина на деня
16:35 | 18 декември 2018
Обновен: 15:32 | 23 април 2024

Тристранният съвет отказа да повиши ставката за нощен труд

Предложението на КТ "Подкрепа" беше цената да се вдигне на 2.55 лв.

По материала работи: Пламен Янков
Тристранният съвет отказа да повиши ставката за нощен труд

Непроменена остава цената на нощния труд, стана ясно след последния за 2018 година тристранен съвет, съобщи bTV. 

 

Предложението на КТ "Подкрепа" беше от досегашните 25 ст. на час цената на нощния труд да се вдигне на 2.55 лв. на час през 2019 г. и 2.80 лв. през 2020 г.

 

Социалният министър съобщи, че в началото на следващата година в Министерството на труда и социалната политика ще създадат работна група, която да реши въпроса. 

 

„Ще отравя поканата още тези дни, в рамките й да се дебатират всички въпроси, свърани с трудовото законодателство”, посочи Бисер Петков.

 

„В края на тази година видяхме отказ за адекватни действия, които биха дали заслуженото и изработеното на хората, които се трудят - лекари, медицински сестри, полицаи, охранители и шивачки”, коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

 

Славка Владева работи от 6 години като санитар в родилното отделение на  Добричката болница. Получава минимална заплата от 510 лева. Казва, че с тези пари трудно се оцелява, въпреки че живее сама.

 

„Когато се спрат удръжките, ние взимаме около 400,  което като си покрием сметките не остава почти нищо. Налага се да работим и на други места, да си търсим работа, за да съберем пари.  Аз имам и кредити, като ми спрат кредита, нищо не остава, просто нищо не остава“, посочва Славка Владева.

 

Смените в болницата са по 12 часа, както дневните, така и нощните. За 6 или 7 нощни дежурства, получава по около 10 лева на месец.

 

„Нощният труд  се плаща по 25 стотинки. Няма как да легнеш и да спиш, даже и да няма работа. Има прегледи, постоянно идват родилки, работи се, нонстоп се работи при нас. Просто не е оценен нощният труд, нито на санитарките, нито на акушерките. И на лекарите не е оценен нощният труд“, казва още Славка.

 

Според нея увеличението на минималната заплата от 50 лева е незначително, тъй като и те ще бъдат обложени с данък и чистата сума ще бъде по-малка.

Коментари

Новини Варна