IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
08:16 | 8 януари 2019
Обновен: 20:52 | 15 април 2024

От днес купуваме е-винетки и от пощите

Продажбата ще се извършва на каса в рамките на работното време

По материала работи: Слав Велев
От днес купуваме  е-винетки и от пощите

Днес от 12:00 ч. започва поетапно продажбата на електронни винетки за 2019 година в пощенските станции, съобщиха от „Български пощи“. Продажбата ще се извършва на каса в рамките на работното време на съответния пощенски клон.

 

160 терминала за самотаксуване са монтирани до момента, съобщиха пък от Агенция „Пътна инфраструктура“. От тях 32 машини са инсталирани на 14 гранични контролно-пропускателни пунктове, пише dariknews.bg.

 

Терминали за самотаксуване са инсталирани на граничните пунктове „Капитан Андреево“, „Дунав мост – Русе“, „Дуранкулак“, „Кардам“, „Гюешево“, „Олтоманци“, „Станке Лисичково“, „Златарево“, „Калотина“, „Кулата“, „Капитан Петко войвода“, „Лесово“, „Брегово“ и „Връшка чука“. Апарат за е-винетки е инсталиран и в най-близката бензиностанция до пукта „Дунав мост 2“ при Видин – „Съни ойл“.

 

 

Останалите 127 терминала са разположени в търговски обекти в цялата страна.

 

На пунктовете „Калотина“ и „Кулата“ са разкрити гишета, на които влизащите в България шофьори могат да платят в брой. 

 

Към момента електронни винетки могат да бъдат купени на каса и платени в брой в Областните пътни управления, в офисите на мобилния оператор А1 и в клоновете на Easy Pay, както и чрез сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение и терминалите за самотаксуване. А от 12:00 ч. започва поетапната продажба на е-винетки в пощенските клонове.

 

 

 

Електронните винетки влязоха в сила от 1 януари, но се оказа, че възможности за закупуване, освен чрез сайта bgtoll.bg и мобилното приложение, почти няма. Инсталирането на терминали за самотаксуване закъсня. Закъсняха и продажбата в търговски обекти.

 

Стартът на толсистемата беше съпътстван и от други проблеми. Някои водачи, например, заплатиха електронната си винетка повече от веднъж. Регионалният министър Петя Аврамова увери, че тези граждани ще получат обратно парите си, като за целта трябва да подадат заявление в свободен текст в Областно пътно управление или в Централното управление на АПИ.

 

До 15 януари ще има гратисен период, през който водачите без винетка по републиканската пътна мрежа няма да бъдат санкционирани, а ще бъдат насочвани към най-близкото място, откъдето могат да закупят такава.

 

Заради технически проблеми беше отменена възможността за конвертиране на хартиени в електронни винетки. Хартиените винетки са валидни и трябва да останат залепени на предното стъкло на автомобила до изтичането на срока им.

 

Заради фалстарта на тол системата постовете си загубиха директорът на Националното тол управление Антон Антонов,  Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси в АПИ, и Радослав Николов, съветник на министъра на регионалното развитие.

Коментари

Новини Варна