IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новина на деня
17:01 | 16 януари 2019
Обновен: 19:22 | 26 март 2024

Грипът затвори училища в 8 варненски общини

Децата няма да учат до понеделник включително

По материала работи: Пламен Янков
Грипът затвори училища в 8 варненски общини

Заради усложнената грипна обстановка от утре се спират учебните занятия в 8 общини във Варненска област. Това съобщи за Медийна група „Черно море“ д-р Янка Драганова, шеф на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Варна. До понеделник включително се затварят всички учебни заведения в общините Провадия, Девня, Суворово, Аврен и Долни чифлик. Във Вълчи дол се прекратяват занятията в училище „В.Левски“, в с. Езерово, община Белослав – в училище „Св.Св.Кирил и Методий“ и в Дългопол - в училище „Кл.Охридски“. Във връзка с това от РЗИ са изпратили съответните предписания до областния управител и до директорите на учебните заведения. 

 

До края на седмицата не се очаква обявяване на грипна ваканция във Варна. С изключение на едно училище – Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“, равнището на острите респираторни инфекции е под 20%.  


Подем на настинките обаче се забелязва във всички възрастови групи през последните 2 дни, включително и при учениците. Във връзка с усложнената обстановка утре се събира областният щаб за борба с грипа и ОРЗ. Там ще бъдат обсъдени обобщените данни от болничните заведения за заболеваемостта и усложненията от нея.


Прогнозите са, че грипна епидемия за училищата във Варна ще бъде обявена идната седмица и всички учебни заведения ще бъдат разпуснати вкупом поне за 7 дни. Тогава ще бъдат  въведени и останалите ограничителни мерки – спиране на свижданията  и на плановите операции в болниците, на детските и женските консултации и други.  


За областта намеренията са учебният процес в малките общини да бъде спиран поетапно съобразно процента на заболелите. 


Идеята е епидемията да бъде изпреварена с профилактични мерки и да не се стига до повече от 30% отсъстващи от училище.  

 

СТАВРИ СТЕФАНОВ

Коментари

Новини Варна