IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
08:27 | 18 януари 2019
Обновен: 14:41 | 17 април 2024

Ало измамниците изнасят парите в Румъния

Обяснявали на мулетата, че ще купят кола от северната ни съседка

По материала работи: Пламен Янков
Ало измамниците изнасят парите в Румъния

Телефонните измамници са започнали да изнасят парите си към Румъния с мними сделки за коли, съобщиха разследващи.

 

Схемата била проста, но ефективна. Мулетата, които трябвало да прибират пачките, били уговаряни, че взимат пари за покупка на автомобил от Румъния, който трябвало да докарат в близост до Русе, където е и една от меките на ало мошениците.

 

На място обаче измамниците им взимали парите и им давали между 500 и 1000 лева за пътя, след което го отпращали без кола към България, пише „Монитор“, цитиран от dnes.bg.

 

Мулетата нямали никаква представа, че участват в схема за измама на възрастни хора, но и дори да имали, си мълчали, тъй като припечелвали добри суми от превоза на парите.

 

Последният такъв регистриран случай е в Ловеч. Парите били прибрани от мулета, които не знаели, че става въпрос за престъпление. На тях им било обяснено, че с пачките ще купуват коли от Румъния.

 

От полицията в Троян например обясниха, че 44-годишен мъж от града е подал сигнал в ловешката полиция, че най-вероятно е станал „муле“ на телефонни измамници. Мъжът е обяснил, че работи във фирма и чрез обявените контакти на 26 ноември е бил нает от непознати да извози ударен автомобил от Румъния до България. Било му е заръчано да мине през Ловеч, където ще го чака „позната“ на обаждащите се жена и тя ще му предаде парична сума, която им е необходима, за да си покрият извънредните разходи.

 

Мъжът изпълнил указанията и от точно определено място в Ловеч взел пари от възрастна жена, след което потеглил към Русе. По пътя мъжът се усъмнил в законността на всички обстоятелства около създалата се ситуация, подал е сигнал в районното управление в Ловеч и се е върнал обратно в града, където предал сумата от 4900 лева на полицейските служители.

 

Същия ден в ловешката полиция бил получен сигнал от 71-годишна жена от Мездра, която е обяснила, че е станала жертва на телефонна измама и на 26 ноември в Ловеч е предала сумата от 4900 лева на непознат мъж. По случая е образувано досъдебно производство и работата по случая продължава.

 

„На този етап телефонните измамници продължават активно - поне това, което ние имаме като информация - да използват румънски сим карти и да действат от територията на нашата северна съседка – Румъния“, обясниха от сектор „Измами“ към „Национална полиция“. От там потвърдиха, че авоарите на мошениците вече се изнасят активно към чужбина, а не се харчат за скъпоструващи палати у нас.

 

„В началото на годината проведохме няколко операции в регионите на живеене - говоря в Северна България - Плевенска, Русенска област и Великотърновска област, които доведоха до изнасяне на контингента в северната ни съседка. Тоест основната част от извършителите на тези престъпления в момента са се позиционирали на територията на Румъния - в различни хостели, къщи за гости, хотели, откъдето извършват престъпления в България и в Гърция", поясниха още от „Национална полиция“. От там допълниха, че достъпът до чуждестранни SIM карти, с които се извършват престъпленията, е изключително лесен, а веднага след използването им те се унищожават.

 

Само за около два месеца пък измамниците, които действат от територията на Румъния, са прилапали над 800 000 лева. Притеснително обаче било, че все повече млади хора ставали жертва на този тип престъпления. Само преди седмица дете остави над 50 хил. лева и злато под автомобил, след като било притиснато от телефонни измамници. Както малчуганът, така и възрастните хора били подвеждани по една и съща схема – за съдействие при полицейска операция. Това били и 95 процента от случаите, при които хората си давали парите – за да помагат на органите на реда.

Коментари

Новини Варна