IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
08:59 | 20 януари 2019
Обновен: 15:40 | 15 април 2024

АПИ с нов шеф през идната седмица

Предишният – Петър Глосов подаде оставка на 9 януари

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Булфото

Следващата седмица трябва да има нов председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", заяви регионалният министър Петя Аврамова, цитирана от Dnes.bg.


Министър Аврамова посочва още, че към момента нито една община не е подала искане за прехвърляне на част от републикански път, за чиято поддръжка да се грижи и да отпадне необходимостта от винетка за него.


"Няма законов механизъм, с който да отменим глобяването, всички трябва да имат винетки при ползването на републиканската пътна мрежа", каза още министър Аврамова. Тя коментира, че 2019-та е годината, в която се въвежда електронната система за плащане на пътна такса и напомни, че през миналата година са продавани винетни стикери със срок на валидност и през тази.


Сега системата работи на смесен режим – ако имате валидна хартиена винетка и ви спрат органите на полицията и тола, няма да ви глобят. Снимането и правоприлагането ще се прилага от екипите на пътя. През 2019 г. няма да има електронно правоприлагане  – т.е. няма да ви глобяват, че сте сниман на пътя и системата е регистрирала, че нямате винетка.


Системата няма как да регистрира, че вие имате хартиена. Правоприлагане ще има от колите на тол контрола и пътна полиция. Екипите вече са на пътя, обясни министърът. Тол автомобилите имат е-винетка и се движат по пътищата с такава, те не са освободени, заяви министърът и напомни за начините за купуване на електронни винетки.


Критерии за това кой път е с винетка са заложени в закона. Такава е необходима за републиканските пътища извън населените места. В първоначалния списък на Министерския съвет бяха и Северната скоростна тангента, и северната дъга.


Премиерът взе принципно решение – ако дадена община иска част от републиканската пътна мрежа да е освободена от винетки, то тази община може да подаде искане след решение на Общинския съвет за прехвърляне на пътя за поддръжка от общината.


"Нито една община не е подала такова искане до момента", каза регионалният министър в отговор на въпрос.


Още по темата:  Следващата седмица избират нов шеф на АПИ

 

Коментари

Новини Варна