IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
16:57 | 21 януари 2019
Обновен: 06:00 | 25 април 2024

Във Варна спират плановите операции и свижданията в болниците

Заради грипа прекратяват работа женските и детските консултации

По материала работи: Слав Велев
Във Варна спират плановите операции и свижданията в болниците

Учениците във Варна и областта излизат от утре до 29 януари включително в грипна ваканция. Това реши на свое извънредно заседание регионалният щаб за борба с грипа и ОРЗ. То бе свикано молба на кмета Иван Портних във връзка с повишената заболеваемост в града.

 

Спират се плановите операции и свижданията в болниците, профилактичните имунизации и реимунизации, прекратява се временно и работата на детските, женските консултации, съобщи д-р Янка Драганова, началник на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ - Варна. Тя уточни, че във Варна няма училища с над 30% отсъстващи, но в областта това е масово явление. 

 

Общото ниво на заболеваемост се е повишило от 129 на 10 000 души през миналата седмица до 248 на 10 000 души през тази. Препоръките на епидемиолозите са да не се провеждат мероприятия с масов характер в областта. Мярката е профилактична, за да се избегне грипната зараза. Засилва и сутрешният филтър в детските заведения. 

 

Лечебните заведения да имат готовност да предприемат допълнителни мерки за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да се определят кабинети за обслужване на пациенти, препоръчва още регионалният щаб.

 

Следващото  му заседание ще се проведе на 29 януари – вторник, от 10.30 часа в сградата на Регионалната здравна инспекция.

 

СТАВРИ СТЕФАНОВ

 

Още по темата:  

Коментари

Новини Варна