IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
08:00 | 21 януари 2019
Обновен: 00:31 | 15 април 2024

За Бабин ден Варна отчита ръст на раждаемостта

Най-много бебета през 2018 г. са проплакали в АГ болницата

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка архив.

4449 бебета са се родили във Варненска област през 2018 г. Това показа проучване на Медийна група „Черно море“. Най-много бебета – 2 278, са се родили в АГ болницата. От тях 1208 са момичета,  1070 момчета. 61 са многоплодните бременности – 59 двойки близнаци и 2 двойки тризнаци. Най-младата родилка е на 13 г., най-възрастната на 51 г.

 

През отделението по неонатология са преминали 294 недоносени деца, като най-малкото ни бебе е родено 610 грама, съобщи управителят на СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“ проф. д-р Емил Ковачев.

 

СБАГАЛ - Варна е единствената специализирана болница по акушерство и гинекология извън столицата, през изминалата година стартира ремонт по реновиране на сградния фонд на болницата, за да може нашите пациентки да се чувстват по комфортно и уютно при престоя си при нас. За моя радост през годината болницата получи свръхмодерна и висококачествена специализирана акушеро-гинекологична и неонатологична апаратура. Всяка втора и четвърта сряда от месеца  болницата организира Ден на отворените врати и напълно безплатно училище за родители "Щастливо родителство".

 

Целта ни е да информираме родилките за ползите от естественото раждане и предимствата на ранния контакт бебе-майка. Интересът наистина е доста голям, това което ни отличава от останалите е, че нашите лектори са квалитетни лекари по АГ и анестезиология, както и специалисти по здравни грижи от нашата болница, които дават компетентни и адекватни препоръки и съвети към бъдещите родители. Нашата единствена цел са бъдещите майки да раждат живи, здрави и доносени деца, каза още проф. д-р Ковачев.

 

На второ място по раждаемост в областта за първи път от години е МБАЛ „Майчин дом“. Бебетата там са 1095, като от тях 587 са момченца, 508 – момиченца, съобщи икономическият директор Труфанка Якова. Двойките близнаци са 18. Най-едрото бебе, родено през м.г., е тежало 5380 грама, най-малкото – 1750 грама. Недоносените деца са 33, като под 2000 грама има само 3 новородени. Нормалните раждания са 326, с цезарово сечение – 751. Прави впечатление, че частният родилен дом отчита всяка година ръст на ражданията. През 2016 г.те са били 843, през 2017 г. – 930.

 

На трето място с 1076 бебета е университетската МБАЛ „Света Анна“. Причината за малкото бебета е, че родилното отделение претърпя двумесечен ремонт. В резултат цялата материална база е обновена, доставена е и необходимата нова специализирана апаратура. Всяка година отделението организира Ден на отворените врати, в който всяка бъдеща родилка може да се запознае намясто с условията за раждане и медицинските екипи. Недоносените деца през м.г. са 4,18% . Родените с цезарово сечение са само 39% от всички бебета, съобщи старшата акушерка Силвия Русева.  

 

Данните за Варна сочат ръст на бебетата през м.г. Според националния регистър на ражданията на Министерството на здравеопазването новородените в морския ни град през 2017 г. са били 3879, а според НСИ – 4413. Това означава, че и в двата случая има увеличение – в първия с 570, във втория с 36, показва статистиката.

 

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна