IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
14:10 | 22 януари 2019
Обновен: 22:41 | 24 април 2024

Работодателите искат да делят поравно разходите за осигуровки с работниците

С промени в Кодекса на труда може да бъдат въведени нов тип трудови договори, предлага Васил Велев

По материала работи: Пламен Янков
Работодателите искат да делят поравно разходите за осигуровки с работниците

Работодателските организации настояват осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници. Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, защото ще бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения. 
 

За целта, с промени в Кодекса на труда може да бъдат въведени нов тип трудови договори, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, цитиран от БНР.
 

"Нашето предложение е в трудовите договори да се записват две числа, които говорят нещо. Едното е общия разход за труд - впрочем така е в Румъния, в Македония, и в много други страни. Другото число е нетната сума, която получава след всички удръжки работникът".


Така според Велев в рамките на общия разход за труд и на нетния доход нищо няма да се промени:


"Това, разбира се, няма да повиши доходите на хората. Доходите на хората ще се повишат от повече и по-добра работа. Това може да бъде въведено при условие крайната чиста сума да се запази. В случая, не става дума за ощетяване на някой или за облагодетелстване на друг, а за повече прозрачност в отношенията".
 

Предстои предложението за реформа да бъде обсъдено със социалните партньори.


Идеята осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници е старо предложение на АИКБ, което организацията се опитва да прокара от години.


Днес работодателите напомниха и за друго свое искане – да не плащат първите три дни за временна неработоспособност, а само един. 


Investor.bg


Четете още: Над 200 души са разпитани по схемата с фалшиви решения от ТЕЛК

Коментари

Новини Варна