IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
08:17 | 23 януари 2019
Обновен: 19:50 | 10 април 2024

Двойният стандарт на храните влиза в "черния списък" на ЕС

До 10 млн. евро глоба при нелоялната практика на търговците

По материала работи: Слав Велев
Двойният стандарт на храните влиза в "черния списък" на ЕС

Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към "черния списък" на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП).

 

Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент. Целта е всички европотребители да имат достъп до едни и същи продукти и права, пише Dnes.bg.

 

Текстовете ще се отнасят за продукти с двойно качество, когато стоките се търгуват под една и съща марка, но се различават по състав или характеристики и “потребителите са убедени, че купуват същия продукт, когато в действителност не е така”, посочват още от Европарламента.

 

"ЕК обмисляше да глобява само с 4% от годишния оборот нарушителите. Ние в Европейския парламент обаче искаме глобата да е поне 10 милиона евро или 4% от годишния оборот за предходната финансова година, която от двете суми е по-висока", съобщи евродепутатът Момчил Неков.

 

И допълни, че вписването на двойния стандарт в “черния списък” е срещнало "много силен отпор от редица колеги на запад". По-рано във вторник омбудсманът на България Мая Манолова защити петицията, която заедно с български граждани подаде срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз.

 

"Огромен успех, комисията по петиции в Европейския парламент прие за абсолютно основателна внесената от нас петиция и я остави отворена, за да може ЕП да наблюдава този процес до окончателното приключване с обидната практика на двойните стандарти при храните", заяви Манолова след изслушването.

 

Омбудсманът посочи, че "потребителският пакет" за двоен стандарт на еврокомисаря по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете Вера Йоурова, одобрен от комисията по вътрешен пазар, може да бъде гласуван до края на мандата на ЕП. По-късно Манолова и Йоурова се срещнаха и препотвърдиха позицията, че пътят срещу двойния стандарт при храните трябва да бъде извървян докрай.

 

Промените засягат и онлайн пазаруването.

 

Потребителите ще трябва да бъдат ясно информирани за това кой продава продукта или услугата, както и кои закони са приложими.

 

Правото да се иска финансова компенсация или прекратяване на договорите в случай на нелоялни търговски практики ще бъдат хармонизирани в целия съюз.

 

КЗП изследва храни в ЕС

 

Комисията за защита на потребителите ще извърши анализ и изследване на пазара на храни и спиртни напитки и техните големи дистрибутори в ЕС, пише "24 часа". Това става ясно от обявена обществена поръчка на сайта на комисията.

 

Ще бъдат събрани резултатите от пазарни проучвания и лабораторни тестове върху храни и спиртни напитки от един и същ производител, както и предлагани под една марка в различни страни в ЕС.

 

Максималната допустима стойност по поръчката е 158 хил. лева. Офертите трябва да бъдат със срок на валидност 6 месеца, считано от крайния срок за получаване.

 

 

Коментари

Новини Варна