IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
13:00 | 30 януари 2019
Обновен: 21:11 | 25 април 2024

Близо половин милиард лева ще харчи Варна тази година

След дебат рекордната макрорамка беше приета от ОбС, кметът Иван Портних благодари на съветниците

По материала работи: Борис Проданов
Близо половин милиард лева ще харчи Варна тази година

Основна тема на дискусиите в 37-ото заседание на ОбС – Варна, логично стана бюджетът за 2019 г. Неговата макрорамка е 497 625 000 лв. – с близо 104 млн. лв. по-голяма от първоначално заложените средства миналата година. Но няма увеличаване на данъчната тежест, а заложените за Варна средства са втори по размер в страната, след тези за столична община.

 

Планираните приходи в бюджета от местни дейности са в размер на 258 млн. лв., а от делегирани от държавата дейности – близо 148,7 млн. лв. Около 90,9 млн. лв. са очакваните постъпления по оперативни програми.

 

Заложената капиталова програма е за 195 млн. лв., от които 86,3 млн. лв. са осигурени от европейските програми.
 
Над една трета от средствата в бюджета, или 35,1%, ще бъдат изразходвани за образование. Парите по това перо възлизат на 142,7 млн. лв. и са с около 20% повече спрямо първоначалния бюджет за 2018 г. 
 
Над 124 млн. лева е бюджетът за жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда за 2019 г. във Варна. От тази сума за изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа са предвидени 67,5 млн. лв, от които близо 38,3 млн. лв. са за довършване на бул. „Васил Левски“. Около 18 млн. лв. Община Варна ще вложи в основен ремонт на пътна мрежа, а малко над 7 млн. лв. ще струва текущата рехабилитация на улици в града. 
 
Близо 91 млн. лв. в бюджета на община Варна за 2019 г. ще бъдат осигурени от оперативните програми, или с около 11 млн. лв. повече в сравнение с миналата година. 
 
Съветниците одобриха също план-сметка „Чистота“ в размер на 37,2 млн. лв.,  с около 4 млн. повече спрямо миналата година.
 
С двойно повече средства ще разполага Варна за култура и спорт през 2019 г.  33,2 млн. лв. е бюджетът на общината във функция „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“. Спрямо миналогодишния бюджет има увеличение с 16,4 млн. лв., което се дължи основно на домакинството на Варна за Европейски град на спорта. По този повод общината ще инвестира над 14,3 млн. лв. в изграждането на три нови спортни комплекса в кв. „Владислав Варненчик”, кв. „Виница“ и на ул. „Студентска“, както и в реконструкцията на стадион „Спартак“. 
 
Бюджет 2019 осигурява повече средства и за здравеопазване. Финансовата рамка е в размер на 21,1 млн. лв., с близо 1,6 млн. лв. повече спрямо бюджета за 2018 г. Акцентът тази година е върху общинските здравни програми, чийто брой е двойно увеличен. 
 
С над 1 млн. лв. е увеличен бюджетът за социални дейности спрямо 2018 г.  и е в размер на 16,8 млн. лв. За транспорта са отделени 8,4 млн. лв.  

 

„Продължаваме с усилията за създаване на най-подходящи условия и за най-малките варненци. Бюджетът на града  е близо половин милиард. Надявам се с общи усилия да направим така, че тези средства да бъдат използвани по най-ефективния възможен начин, така че всеки варненец да види ефекта пред своя дом и на своята улица с придобивките, на които всички ние да се радваме", каза преди вота кметът Иван Портних от трибуната в зала „Пленарна“.

 

Пред съветниците и гражданите бюджетът беше представен от директора на финансовата дирекция Стефка Господинова.

 

Председателят на Градския съвет на БСП във Варна Борислав Гуцанов не скри, че бюджетът действително е с впечатляващ размер – близо половин милиард лева. Той изтъкна обаче, че направената в края на миналата година актуализация на Бюджет 2018 реално е довела до намаляване на макрорамката. Той поиска детайлен отчет на случилото се през миналата година, вкл. и събираемостта. И акцентира върху разходите по бул. „В. Левски“, по план-сметка „Чистота“. „46 млн. е заемът ни, което е сериозна сума. Една част отиват за Европейски град на спорта. Нека да сме наясно, че това е титла от частна асоциация в Брюксел. Какво остана след Младежка столица във Варна? Фасада без съдържание. И какво ще остане от тазгодишното домакинство, не можеха ли тези пари да се вложат другаде?!“, посочи Борислав Гуцанов и зададе въпроса доколко средствата са правилно инвестирани и каква вече е цената на бул. „В. Левски“.

 

В друго изказване  - на Ивайло Митковски („Демократична България“) беше посочено, че Бюджет 2019 не е достатъчно ориентиран към решаване на градски проблеми, но пък е в унисон с предстоящата предизборна кампания. Аргументите в полза на макрорамката обаче натежаха, защото така или иначе цифрите дават огромни възможности за Варна: повишаване на населението, ниска безработица, реконструкция на инфраструктурата и демонстриране амбиция към икономическото развитие на града, вкл. със създаването и на т.нар. „индустриални зони“, както и в областта на туризма, спорта, културата. И особено важно: данъчната тежест към варненци не се променя, а държавната и европейска подкрепа е внушителна. Това беше посочено както от Янко Станев (СДС), така и от Димитър Карбов (НФСБ).

 

Лидерът на групата на ГЕРБ в местния парламент Марица Гърдева посочи от трибуната, че Бюджет 2018 е реализирана мечта, даваща възможност за дългосрочно развитие на града с бързо темпо. Той е втори по размер в страната, но на всеки варненец се падат повече средства – 1427 лв., отколкото на столичанин, пловдивчанин или бургазлия. Преди 5 – 6 г. години нейни колеги с голям стаж са гледали на бюджет от 300 млн. лв. като на научна фантастика, но сега това е факт!

 

„Безработицата е рекордно ниска. Ние влагаме пари за инфраструктура и в образованието. Как да привлечем инвеститори без кадри? Това е дългосрочната перспектива.“

 

След изказванията на съветниците председателят на ОбС – Варна, Тодор Балабанов обяви режим на гласуване.

 

Така 36 гласа „за“, 7 „против“ и 1 „въздържал се“ Бюджет 2019 беше приет.

 

„Бих искал да благодаря, че след конструктивен дебат в комисии, на които и много хора не участваха, стигнахме до макрорамка, рекордна за града ни. Спомнете си как 2013 г. мислехме че не 300 млн, а 200 млн. са фантастика и нещо непостижимо. Но към днешна дата виждаме половин милиард. Това е следствие наши общи усилия. И сами да се хулим… Варна няма време за губене. Това не е град, който за политически търкания да зацикли. Благодарен съм на Общинския съвет и мисля, че и нашата администрация е сред най-добрите. И това не е само мое мнение. Кредитният ни рейтинг може да е по-висок от националния, но по закон не е възможно. А спекулациите за дълговете… Като влязохме в мандат те бяха 68 млн. И къде бяха инвестирани тези 68 млн.? Питам Вас, г-н Гуцанов, като съветник с дългогодишен стаж. Всеки наш дълг се тегли с конкретна цел и всеки знае къде отиват парите. А 2013 г. имаше 68 млн. задължения. Може ли някой да ми каже къде са отишли. Но нашата задача е да обезпечим развитието на града“, каза след гласуването на Бюджет 2019 Иван Портних и не скри, че половин милиард за града са изпитание.

 

„Благодаря Ви, дано годината е ползотворна и успешна“, завърши кметът.

 

Последваха аплодисменти.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Минералните извори стават варненски

Коментари

Новини Варна