IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
11:02 | 11 февруари 2019
Обновен: 05:55 | 11 април 2024

9,2 млн. души са посетили България през 2018 година

Приходите от туризма са 7,2 млрд.лева

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Пламен Гутинов, архив

Над 9,2 млн. са отчетените чуждестранни посещения в България за миналата година, каза министърката на туризма Николина Ангелкова пред "24 часа".
 

"Миналата година наистина беше рекордна за българския туризъм и за първи път в историята му у нас дойдоха над 9 милиона туристи. Ръстът започна още през 2016 г. и 3 поредни години отбелязваме непрекъснат растеж. Приходите от чуждестранни туристи от януари до ноември са 7,2 млрд. лв," заяви Англекова.
 

Конкуренцията в региона е изключително голяма. Бизнесът и местните власти трябва да борят да задържат интереса на туристите. Турция предлага един изключително достъпен туристически продукт вследствие на това, че там се субсидират редица дейности в туризма.
 

Други държави - Египет, Тунис, Сърбия, Македония, също имат политика за привличане на туристи чрез специални програми, а те са наши преки конкуренти в региона. Ранните записвания бележат спад. Няма как да има конкретика с колко точно заради очакваните туристически борси през март в Берлин и Москва.
 

Очаква се Брекзит, за да има яснота какво ще се случи с пазара от Британия. През ноември британски компании са говорили за ръст на техни туристи у нас с около 24% за лятото на 2019 г.
 

За първи път у нас стъпва голем британски туроператор “Джет ту Холидейс”. От месец май на летище Бургас стартират полети от 9 британски града.  Миналата година сме имали близо 390 хиляди визити от британски туристи.
 

Наблюдава се с особено внимание руския пазар. Гърция, Кипър, Испания също водят сериозна борба за руските туристи.
 

След срещата на министърката с местните власти в Русия те са заявили своята подкрепа за летуването в България. Налице е стремеж на България да привлече повече чартърни полети от Русия. Планира се целенасочена рекламна кампания в тази държава.


През март ще се подпише специално споразумение с губернаторите на областите в Русия за засилване на възможностите за отдих на руски деца в лагери у нас. Популяризират се възможностите за медицински туризъм.


Увеличени са визовите центрове в Русия от 20 на 59 броя. Това е станало с мощната подкрепа на външно министерство. Намалени са и цените на визите за руските туристи. Девалвацията на руската рубла накара руснаците да потърсят по-евтини почивки. България има за цел да приеме 1 милион руски туристи. Миналата година са отчетени 512 хиляди посещения от Руската федерация.


Важен фактор за подпомагането на туризма е финансирането му от държавата – това се прави от Турция и Сърбия изключително силно, категорична е Ангелкова.
 

Китай, Япония и САЩ ще се привличат с общ Балкански маршрут, свързан с паметниците на ЮНЕСКО
 

"Подготвя се общ маршрут с Гърция, Турция и други съседни държави. Засега сме се съсредоточили около идеята обектите, които ще предлагаме в този общ маршрут, да са под егидата на ЮНЕСКО. Защо Гърция и Турция ли? Ами просто оттам има директни полети с Китай, Япония и САЩ.  Ние и сега имаме по около 40 хил. туристи от Китай и Япония на година, но това не е достатъчно в сравнение с възможностите на тези пазари. До края на годината концепцията ще е ясна.", казва министърката на туризма.
 

Китайска медийна компания е направила клип за България, който е гледан над 600 млн. пъти.
 

Приоритет за България е затвърждаването на летния  туристически продукт, който привлече близо 5,5 млн. туристи миналата година. Продължава да се надграждат културните маршрути, винения и гурме, спа и уелнес туризма.
 

Планира се конгресен туризъм по морето в по-слабите месеци от годината. Националните ни курорти са пълни в разгара на лятото, но през месеците март, април, май, октомври и ноември базата не е запълнена. Един конгресен център на това място би бил чудесно допълнение към тези курорти, тъй като всички останали възможности те ги притежават.
 

Общият бюджет на България за реклама е малко над 6 млн. евро, т.е. запазва се същият както за 2018 г. Залага се на медиамикс. Взима се участие на най-важните за нас световни туристически борси.
 

"Друг фокус на тази година е популяризирането на вътрешния туризъм. Заедно с местните власти и бизнеса ще разкрием по-малко известни места и обекти в страната, които не са включени в Годишната програма за национална туристическа реклама, но са изключително интересни и имат потенциала да привлекат туристи, а по този начин да допринесат за икономическото развитие на българските общини. Тази инициатива е силно подкрепяна от общините.", допълва Ангелкова.
 

Dnes.bg
 

Четете още: Расте броят на нощувките от българи на територията на страната
 

Коментари

Новини Варна