IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
12:56 | 15 февруари 2019
Обновен: 13:17 | 18 април 2024

Няколко седмици остават до края на ремонта на бул. „В. Левски“ във Варна

Работата кипи във всички възможни точки на строежа, потвърди Николай Пашов, директор на фирмата изпълнител на проекта

По материала работи: Борис Проданов
Няколко седмици остават до края на ремонта на бул. „В. Левски“ във Варна

„Работата по бул. „Васил Левски“ не е малко, но правим всичко възможно, за да спазим уговорените срокове. Изработен е график, който за определени дейности е дори почасов. Спазва се, метеорологичните условия за сега също са с нас. Към настоящия момент нямам притеснения, че може да има забавяне“, каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ Николай Пашов, директор на фирмата изпълнител на проекта и така потвърди обявеният от кмета на Варна Иван Портних срок за завършване на новия булевард – до края на април. Разбира се при положение, че и метеорологичните условия през оставащите 10 седмици до крайния срок са благоприятни.

 

Метеоролозите обещават хубаво време до средата на март. Дано прогнозата им да се сбъдне!

 

„Имахме доста пречки с изпълнението. Няколко пъти срокът беше променян, предвид неприключилите отчуждителни процедури. Към края на ноември те станаха факт и вече остава само да завършим обекта. Нямаме притеснения с обезпечаването откъм човешки и технически ресурси. Текучеството при нас е ниско, разполагаме с достатъчно квалифицирани кадри“, допълни той.

 

Николай Пашов обясни и защо се е наложило на няколко пъти новоизградени участъци да се разкопават отново.

 

„Това се прави, защото при изграждането се засягат голям брой съществуващи инженерни мрежи. Възможността да се работи в различни участъци поради една или друга причина ни караше да изпълняваме дейности, с ясното съзнание, че там ще преминат определени трасета. Това са строителни работи за наша сметка. Дори настилките на подходите към повечето от съоръженията са временни, както и маркировката“, каза още Николай Пашов.

 

На задръстванията по бул. „Цар Освободител“ в участъка с бул. „В. Левски“ се вижда краят.

 

„Участъкът на бул. „Цар Освободител“ с бул. „Васил Левски“ наистина предизвиква задръствания. Изготвен е обходен маршрут. И тук вървим по график. До края на следващата седмица приключваме с леенето на бетон, след което започва изкопаването на директното трасе на булеварда и изграждането на отводнителен канал между тези две съоръжения. Това е в участъка на бул. „Цар Освободител“ и на практика няма как да се преминава по време на изпълнението. Наложи се за де отклони движението по новото локално на булеварда,  оттам по кръговото на „Сливница“, и оттам към помощната улица „Неофит Рилски“. По график работите трябва да приключат до 30 март, като реално ще сме готови преди това, но има технологична необходимост за „узряване“ на стоманобетонната конструкция преди да се натовари“, добави Николай Пашов.

 

 

Още по темата:

 

 

 

 

 

 

 

 

Той е доволен, че времето позволява непрекъсната работа: „Надявам се на няма трайно разваляне на времето. Навлизаме в март, а регионът ни остана без сериозни снеговалежи.“

 

Николай Пашов използва случая да благодари на варненци за търпението.

 

„Ремонтите по ВиК – инфраструктурата по бул. „Васил Левски“ са почти завършени, нямаме да свързваме нови участъци. Има няколко връзки, свързани с полагането на електрически кабели, но почти без спиране на тока – съгласувано е с енергоразпределителното дружество, откъдето казаха, че е възможно да се подаде от друго място електричество. Неизбежни са прекъсвания, защото в градски условия се засяга значителна част от инфраструктурата. Наложи се подмяна на водопроводи с големи диаметри, което засяга много от жителите на града. Но реконструкцията и превключването от нов към стар водопровод не е лесен процес и отнема време. Спирането на водата, пълненето на системата става бавно, защото се избягват хидравлични удари“, уточни той.

 

Остават дейностите, които ще дадат облик на новия бул. „Васил Левски“.

 

„На ул. „Пеячевич“ се изпълняват настилките на локалните платна. До дни започне изграждането на конструкцията на самото трасе на пътя, правят се облицовките на опорните конструкции, довършват се съоръженията на ул. „Кракра“ и бул. „Цар Освободител“. В участъците където има да се изкопават земни маси за директното трасе също се работи. Паралелно се изгражда и отводнителният канал по целия булевард. Озеленяване е предвидено в много сериозен мащаб, възстановяват се и засегнатите видове. Предвидена е дървесна и храстова растителност – едроразмерни дървета, иглолистни, широколистни“, разкри още Николай Пашов.

 

На „Осми Приморски полк“ по пътя за „Виница“ са приключили подземните комуникации.

 

„Чакаме подходящо време за полагане на асфалта. Имаше забавяне от срока, но се наложи препроектиране, заради увеличаване диаметъра на един водопровод. Остават асфалтовите пластове. Смятам, че до края на март ще сме готови“

 

„На пл. „Съборни“ започнахме преди 20-ина дена, ще се затварят поотделно платната. Към 90% сме подменили водопроводите и кабелите на уличното осветление. Предстои изпълнението на тротоарите и асфалтовите настилки в едното платно, после ще се прехвърлим на другото. Считам, че до края на май приключваме“

 

Борис Проданов

Иван Барбов

Снимки Пламен Гутинов

 

Цялото интервю: "Щрихи от утрото" (15.02.2019) - Вижда ли се скоро краят на големите ремонти във Варна?

 

Коментари

Новини Варна