IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
10:02 | 17 февруари 2019
Обновен: 15:20 | 23 април 2024

Разходите на домакинствата у нас растат по-бързо от доходите

Средният доход на човек от домакинството достига 1 557 лв. през четвъртото тримесечие на 2018 г.

По материала работи: Пламен Янков
Разходите на домакинствата у нас растат по-бързо от доходите

Разходите на българите растат по-бързо от доходите, показват данни на Националния статистически институт.
 

Най-много пари харчим за храна – 30.2% от бюджета. Следват разходите за жилище (17.8%), данъци и социални осигуровки (12.7%) и транспорт и съобщения (11.1%).
 

Средният доход на човек от домакинството достига 1 557 лв. през четвъртото тримесечие на 2018 г. и нараства със 7.5% сравнение със същия период на 2017 г. 


„Разходите на домакинствата у нас растат по-бързо, но това е следствие и от увеличението на цените през изминалата година. Инфлацията се завърна с по-високи темпове, отколкото през 2016 – 2017 г. Но структурата на разходите е обнадеждаваща – намалява сумата, която харчим за храна”, коментира в ефира на „Събуди се” Явор Алексиев от Центъра за пазарна икономика.


Според Алексиев относителната конкурентоспособност на българската икономика намалява през последните години, включително и в IT сектора.


„По-ниските заплати у нас са един от основните магнити за чуждестранни инвестиции и дават възможност на местните предприемачи да бъдат конкурентоспособни на един външен пазар. Но, ако обвържем това с бюджета на домакинствата, идва въпросът.


Novini.bg
 

Коментари

Новини Варна