IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
08:36 | 18 февруари 2019
Обновен: 11:38 | 15 април 2024

Заделяме все повече за здраве, но пием и пушим повече

Харчим 280 лв. на година за здравеопазване

По материала работи: Пламен Янков
Заделяме все повече за здраве, но пием и пушим повече

Българите харчат все повече за здравеопазване, но в същото време растат и разходите за алкохол и цигари. Според данните от Годишния доклад за състоянието на здравето през 2017 г. средният годишен разход на човек за здраве е 280 лева, а за алкохолни напитки и тютюневи изделия е 219 лева, съобщи Нова телевизия, цитирана от "Монитор".
 

При възрастните данните показват, че за период от 16 години - между 2001 и 2017 година, консумацията на алкохол се е увеличила с близо 11 литра на човек, пише Dnes.bg.
 

Българите пият все повече, сочи статистиката. Последните обобщени от здравните власти данни са за 2017-та. Средно едно лице от домакинство е изпило за година 22 литра бира, около 4 литра вино, близо 2 литра ракия и под литър други спиртни напитки.
 

В Европейския съюз пушачите намаляват, но не и в България. Според доклада дори се пушат повече цигари спрямо предходни години, въпреки увеличението на цените и забраната за пушене на закрито.
 


 

Коментари

Новини Варна