IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
14:27 | 19 февруари 2019
Обновен: 02:58 | 16 април 2024

От 1500 до 2500 лв. вървял рушветът за фалшив ТЕЛК във Варна

В морската столица престъпна група лекари не вземала пари от роми. Намерили близо 2 млн. лв. при корумпираните

По материала работи: Борис Проданов
Иван Гешев, зам.-главен прокурор

Парите за инвалиди изтичат, не стигат до реалните хора с увреждания, а стимулират части от населението да не работи. Това заяви зам. главният прокурор Иван Гешев на пресконференция.

 

В определени части от страната няма смисъл да се работи, ако имаш ТЕЛК. Дори НОИ не разполага с актуална информация за ставащото в страната в отношение на медицинската експертиза. Хващаме проблема след извършено престъпление, но можем да подадем констатираното към органите на властта. С комплексни действия можем да разрешим проблема и отпусканите милиарди не са целево излазходвани. На места това е бизнес, съществува нещо като предприятие, престъпно сдружение, фирма, сами си търсят клиентите, добави Гешев и разкри, че във Варна не е имало желание да се работи с роми, а рушветът е бил между 1500 и 2500 лв.

 

За 2 г. в този сегмент на ТЕЛК има достатъчно проверки. В случая от Ловеч са направени разкрития. В Търговище има и присъда на лекар от ТЕЛК. В Силистра и Плевен работата продължава интензивно, съобщиха още на пресконференцията. Тази престъпна дейност е с добър финансов резултат, защото във Варна са намерени в касети с пари от подкупи от общо над 1,7 млн.лв. Особено място заемали обжалванията, които позволявали да се промени групата инвалидност, за да се вземат повече пари от обезщетения.

 

Наблюдаващият прокурор за Варна заяви, че в областта, както и в Бургас и съседни райони съществува организирана престъпна група от 6 члена - 5-има лекари и 1 немедицинско лице. Замесени са сирийски граждани със семейства с българско гражданство. Като посредници за експертни решения за ТЕЛК - комисии.

 

Мотивирани са здрави пациенти за инвалидни пенсии, а рушветът е бил в рамките на написания по-горе. Лицата са подведени към наказателна отговорност, сред тях има травматолог, ренгенолог, рентгенолог. Парола верифицирала задействането на изгодна за пациента клауза и доказвала, че търсещият помощ е "проверен". Определяла се диагноза, а за тези без трудов стаж се стигало до висок процент инвалидност. 

 

Посредниците са имали свои хора в ТЕЛК-овете във Варна. Решенията са били по документи, получавани са дори от здрави лица експертни решения с процент инвалидност. При невъзможност да се постигне краен резултат - групата се активизирала и винаги резултатът е бил манипулиран.

 

Общо са задържани 45 лица, толкова са и претърсванията. Към наказателна отговорност във Варна са привлечени споменатите 6-има.

 

Предстои да се анализират обстоятелствата, за да се потърсят и още виновни. Всички за задържани за 72 ч. от Специализираната прокуратура. Ще се иска постоянното им оставане в ареста.

 

Още по темата: 5-има лекари и сириец арестувани за измами с ТЕЛК във Варна

 

 

Коментари

Новини Варна