IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
07:00 | 20 февруари 2019
Обновен: 15:15 | 7 април 2024

Издирват неимунизираните срещу морбили деца във Варна

Крайният срок GP-тата да съберат данните е 22 февруари

По материала работи: Пламен Янков
Издирват неимунизираните срещу морбили деца във Варна

Регионалната здравна инспекция във Варна е изпратила предписания до всички общопрактикуващи лекари в областта да проучат колко са неимунизираните срещу морбили деца в техните практики. Крайният срок за предаване на данните е 22 февруари, съобщи шефът на дирекция „Надзор на заразните болести“ д-р Янка Драганова. Става дума за липсваща първа ваксинация, която се прави на 13-месечна възраст, и реимунизация на 12-годишна възраст. Ако има такива деца, те задължително трябва да бъдат обхванати от профилактичните мерки. Тези, за които има медицински противопоказания,  могат да бъдат освободени само от специализирана областна комисия, обясни д-р Драганова.  

 

Епидемия във Варна е имало през 2011 г. Оттогава не сме имали случай на заразата, припомни д-р Драганова. Това е благодарение на превантивните мерки, които се вземат. Контролът върху имунизациите срещу морбили в детските градини и в системата на предучилищното и училищното образование във Варна е много строг от 2017 г. насам. Деца без ваксини там не се допускат.

 

Случаите на заразени от морбили в страната вече достигнаха 27, след като стана ясно, че още 5 деца и 19-годишната майка на едно от тях са приети за лечение в болница.

 

Засега се смята, че основният източник на заразяване е детското отделение на болницата в Разлог, където няколко пациенти са били в пряк контакт с болно дете. Част от последните случаи обаче са от района на София. Няма данни заразените да са били ваксинирани.

 

Практиката сочи, че заболяват предимно деца без ваксина или с пропуски в имунизацията. На 1000 малки пациенти едно може да направи усложнение и да умре. Чистият въздух е враг на морбилите, затова проветряването е наложително.

 

Морбили, известна също като дребна шарка и брусница, е силно заразно остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус. Източник е единствено болният човек. Той предава заразата в продължение на 8 – 10 дни. Тя се пренася по въздушно-капков път, при говор, кихане, кашляне или при плач. Възприемчивостта към заболяването е почти 100%, т.е., всички контактни, които нямат изграден имунитет, се разболяват. След преболедуването имунитетът е траен и пожизнен.

 

Симптомите са висока температура, секреция от носа, сълзотечение, боязън от светлина, кашлица, загуба на апетит, зачервени конюктиви и други. Най-характерният сред тях е обривът, който обхваща първо лицето около носа и зад ушите, след това слиза към гърдите и крайниците.

 

Усложненията от морбили от страна на белите дробове са под формата на бронхити, бронхиолити и пневмонии, а увреждането на нервната система протича като енцефалити и менингоенцефалити.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна