IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
14:58 | 20 февруари 2019
Обновен: 02:45 | 15 април 2024

Над 70% от младите хора у нас смятат, че средствата им за живот са достатъчни

Безработицата при младежите е намаляла с почти 16 на сто

По материала работи: Слав Велев
Над 70% от младите хора у нас смятат, че средствата им за живот са достатъчни

Над 70 на сто от младите хора смятат, че средствата им за живот са достатъчни, младежите, които са в тежко социално положение, са основно от етническите малцинства. Това констатира годишният доклад за младежта за 2017 г., внесен от Министерския съвет и приет от Народното събрание.

 

През 2017 г. намалява броят и относителният дял на напусналите училище спрямо общия брой ученици - от 2,9 на сто през 2016 г. (или 21 170 души) до 2,7 на сто (или 20 092 души), с което се прекъсва установената през последните четири години тенденция на стабилно нарастване на този показател, се посочва в документа. В него е записано, че с решение на МС от 5 юли 2017 година е създаден Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

 

Завършващите средно образование, които продължават да учат в България, са 51 на сто, а 14 процента заминават да се образоват в чужбина.

 

Безработицата при младежите е намаляла с почти 16 на сто. Над 50 процента от работещите млади хора декларират, че са намерили по-лесно работа, отколкото са очаквали.

 

В България младежите с основно и средно образование в по-голяма степен са склонни при възможност да заминат в чужбина.

 

 

Политиката на Министерството на младежта и спорта е насочена към насърчаване на учащите за системни занимания със спорт, създаване на навици за здравословна двигателна активност и възможности за спортна изява. В изпълнение на тази политика министерството администрира ежегодно програмите "Спорт за деца в риск" и "Развитие на спорта на учащите".

 

Шейсет и три процента от живеещите в селата и 59 на сто - в малките населени места, не смятат, че могат да получат добро образование там, според доклада на правителството за 2016 г. Той също бе приет от парламента, пише dariknews.bg

 

В столицата 79 процента са на мнение, че могат да получат добро образование, а едва 11 на сто - че не могат.

 

Положителна е била тенденцията и през 2016 г. за намаляване на безработицата при младите хора. Като негатив се отчита, че 54 процента не работят по специалността си, а едва 30 на сто са се реализирали в съответствие с образованието си.

 

През 2016 г. са финансирани 36 младежки информационно-консултантски центрове на територията на 28 от големите градове и 39 младежки инициативи, свързани с доброволчество.

Коментари

Новини Варна