IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
11:32 | 22 февруари 2019
Обновен: 15:19 | 23 април 2024

Около 10% от децата във Варна не са имунизирани срещу морбили

Проблемът е, че повечето от тях са с родителите си в чужбина

По материала работи: Слав Велев
Около 10% от децата във Варна не са имунизирани срещу морбили

 

Към края на 2018 г. 90% от децата във Варненска област са обхванати с имунизации срещу морбили. Ако процентът им достигне 95, няма да има опасност от епидемия. Това съобщи за Медийна група „Черно море“ д-р Анка Баева, началник на отдел „Противоепидемичен контрол“ в Регионалната здравна инспекция. Проблемът е с децата, които са отишли със своите родители на гурбет в чужбина, добави тя. Има и деца, за които има медицински противопоказания за поставяне на ваксината, но те са малко. Другата опасност са туристите от Румъния, където има стотици случаи на морбили. Най-точни данни за неимунизираните ще имаме в началото на идната седмица, когато ще бъдат обобщени данните, събрани от практиките на общопрактикуващите лекари във Варна и областта, добави д-р Баева.

 

Тя посочи, че на този етап няма проблеми с имунизациите в ромската общност. Във връзка с това са проведени срещи с неправителствени организации, които заради ваксините обикалят постоянно на терен семействата и техните лични доктори. Имунизациите за децата до 18 г. са безплатни и могат да се извършат и при нас освен при GP-тата, посочи д-р Баева. Тя обясни, че всеки човек може да изследва имунитета си в някоя от варненските лаборатории и, ако установи пропуск, да си закупи ваксина и да я постави. Преболедувалите морбили придобиват пожизнен имунитет и не би трябвало да се страхуват от заразата.

 

Д-р Баева посочи също, че на родителите, които откажат ваксинация на децата им, ще бъдат налагани санкции. Минималната глоба е от порядъка на 100 лв. Повече обаче ще разчитаме на метода на убеждението. Най-важното за всички е да не се допусне епидемия от морбили, заключи епидемиологът.

 

Ще припомним, че във Варна последните два случая на заразата са от 2011 г. През 2010 г. е имало епидемия с 1 341 болни. Година по-рано случаите са били 90.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна