IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
11:37 | 26 февруари 2019
Обновен: 06:45 | 25 април 2024

Акад. Христо Григоров, председател на БЧК: Криза за водни спасители няма да има

Обучението на кадри ще продължи

По материала работи: Ставри Таргов
Акад. Христо Григоров, председател на БЧК: Криза за водни спасители няма да има

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

Криза за водни спасители няма и няма да има. Това увери във Варна председателят на БЧК акад. Христо Григоров. Той дойде в морския ни град, за да участва в годишното отчетно събрание на областната червенокръстка организация.

 

Продължаваме обучението на водни спасители по европейска програма. След полагане на изпитите те придобиват сертификат, с който могат да работят в цяла Европа.

 

За съжаление повечето от тях избират да упражняват професията по света, където финансовите условия са по-добри. Въпреки това недостиг на кадри няма. Въпросът е да се подобрят условията за работа на водните спасители, каза още Григоров.

 

Това означава концесионерите на плажове да ги оставят да упражняват професията, за да спасяват животи и да не ги използват за друго. В крайна сметка не са обслужващ персонал, заключи шефът на БЧК.

 

127 души са завършили успешно курсовете по водно спасяване към варненската червенокръстка организация през 2018 г. 70 от тях са обучени за басейн, 31 – за море.

 

Спрямо 2017 г. има сериозен ръст в броя на подготвените кадри, което извежда варненската водноспасителна служба сред водещите в страната, сочи отчетният доклад на областната организация на БЧК. Освен това са заверени талоните за работа на 470 спасители. Това става, след като те минават на проверовъчен изпит пред комисия.

 

31 деца и младежи преминаха успешно изпита и придобиха квалификацията „Млад спасител“.  Този вид курсове са традиция за морския ни град, се посочва още в отчетния  доклад на БЧК – Варна.  

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна