IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
10:40 | 18 март 2019
Обновен: 23:01 | 24 април 2024

При преброяването през 2021 г. ще бъдем под 7 милиона

Напускащите България млади хора са почти колкото завърналите се, казва председателят на НСИ

По материала работи: Пламен Янков
При преброяването през 2021 г. ще бъдем под 7 милиона

Средногодишно за последните години намалението на населението в България е около 50 хил. човека на година. Ако тенденцията продължи, а то вероятно ще е така, ще се доближим до 7 млн. през 2021 г., казва в интервю за в. „24 часа“ председателят на НСИ Сергей Цветарски.
 

Той отчита, че при вътрешната миграция има постоянна тенденция: от селата към градовете и от малките градове към големите. 
 

При външната миграция в последните години има забележимо сближаване на броя на напускащите страната с броя на завърналите се. Част от завръщащите се идват за постоянно, идват и чужди граждани от ЕС и от трети страни. Разликата между двата потока намалява в полза на нулиране на отрицателния демографски компонент от напускането на страната.
 

При външната миграция трябва да ни интересува преди всичко в каква възраст са тези хора – млади или възрастни. Напускащите България около 56% са между 20 и 40 г. А от тези, които се завръщат, около 40% са в същата възрастова група. „Сами виждате, че и тук има едно сближаване... Т.е. няма огромен дисбаланс между напускащите и завръщащите се“, казва председателят на НСИ.
 

По думите му раждаемостта на българските жени не е ниска в европейски мащаб и е над средната за ЕС - 1,6 деца на жена в детеродна възраст. Когато бяхме “на дъното” през 1995-1997 г., показателят беше 1,2, т. е. на изключително ниско ниво. Той бавно нараства и вероятно ще се стабилизира на ниво 1,6 деца.
 

За преброяването през 2021 г. той коментира в отговор на въпрос за етническата принадлежност и за майчиния език, че отговарянето на всички въпроси е задължително, но всеки е свободен да се самоопредели.
 

Цветарски допълва, че предишното преброяване през 2011 г. е струвало 26 млн. лв. Определените сега 38 млн. лв. не са само за анкетьорите, а за допълнителни дейности: пълно обхождане на всички жилищни единици почти година преди преброяването, създаване на единен регистър за сгради, входове, апартаменти и къщи с географски координати; контролни преброявания.
 

При предното преброяване около 42% от хората се преброиха онлайн, сега очаква да го направят около две трети.
 

„Едно от нещата, които най-силно влияят върху икономическите процеси, са инвестициите. Те стоят добре през последната година, но ефектът от тях все още не може да се измери. Например сега се очаква да влязат големи инвеститори в Северозапада“, казва Цветарски.


Investor.bg
 

Коментари

Новини Варна