IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
08:25 | 19 март 2019
Обновен: 09:09 | 17 април 2024

Новата формула за пенсиите ощетява 20 000 българи

Това сочи предварителен анализ на НОИ

По материала работи: Слав Велев
Новата формула за пенсиите ощетява 20 000 българи

Новата пенсионна формула ще ощети 21 043 българи, които предстои да се пенсионират. Това сочи предварителен анализ на Националния осигурителен институт. От института пргонозират, че през 2019 г. над 67 000 нашенци ще навършат необходимите години за придобиване на пенсия за възраст и стаж, като 31 на сто от тях ще получат по-ниски пари за старини. Това означава, че само за тази година близо 21 000 възрастни ще бъдат ощетени.

 

Причината за по-ниските пенсии на част от възрастните е отпадането на трите най-добри години от 1997 до 1999г. От тази година в пенсионната формула се взима предвид осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. без да се включват трите най-добри години от времето преди това.

 

Анализът сочи, че парите ще паднат с до 8%, заради изчислен по-нисък индивидуален коефициент. Към момента намаление на размера на индивидуалния коефициент се наблюдавало предимно при хората, които в периода 1997 -1998г. са се осигурявали за по-малък брой месец на високи доходи.

 

Същевременно 56.8% от бъдещите пенсионери щели да повишат дохода си. Без промяна ще останат размерите на индивидуалните коефициенти на 11.9% от пенсионерите.

 

Заключението на НОИ е, че новата формула е неутрална от гледна точка на системата. Очаква се в бъдеще делът на негативно засегнатите да продължи да намалява, пише Dnes.bg.

 

По-рано социалният министър Бисер Петков обяви, че формулата за изчисляване на пенсиите ще бъде сменена, ако анализът на НОИ покаже, че ощетява възрастните хора.

 

"Нека видим какво ще покажат данните, които НОИ ще представи, и тогава ще се прецени наистина дали има основание нещо да се променя", коментира Петков.

 

Коментари

Новини Варна