IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
14:03 | 19 март 2019
Обновен: 07:11 | 15 април 2024

Правителството е твърдо решено да няма намалени пенсии

За Великден ще има добавки за пенсионерите

По материала работи: Борис Проданов
Срещата при премиера Бойко Борисов.

Премиерът e разпоредил на социалния министър Бисер Петков и шефа на НОИ Ивайло Иванов да не се допусне намаляване на пенсията на нито 1 пенсионер. Бойко Борисов свика спешна среща в Министерския съвет заради казуса от последните дни.

 

За да няма ощетени, ще се смятат пенсиите и по старата, и по новата формула.

 

"Ще се вземе по-благоприятният размер", обясни и шефът на НОИ Ивайло Иванов.

 

"Няма да има намаляване на пенсиите на нито един български пенсионер", обеща вицепремиерът Томислав Дончев.

 

Той не скри амбицията на правителството да осигури 50 – 53 млн. лв. за великденски добавки за пенсионерите. Това вероятно ще бъде взето като решение още тази седмица.

 

Добавките към пенсиите за Великден и Коледа са традиционни. За последните коледни добавки правителството осигури почти 52 млн. лв., а ги получиха 1 290 600 пенсионери. Допълнителната сума обикновено е в размер на 40 лв. и се изплаща на пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е в размер до 348 лева включително, т.е. до размера на линията на бедност за 2019 г. През 2018 г. прагът на бедност беше 321 лв.

 

Социалният министър Бисер Петков каза, че с експертите ще бъде продължен разговорът, за да се изпълни поръчението на премиера.

 

„Целта на реформата от 2015 г. е обвързването по-тясно размера на пенсиите с осигурителния принос. На срещата с премиера Бойко Борисов обсъдихме всички възможни ефекти от промените и волята е да няма ощетени. Пенсиите ще бъдат изплащани в размера, в който са отпуснати“, каза той и обясни, че стремежът е да се намали злоупотребата с фалшив стаж и осигурителен доход.

 

Вчера беше публикуван предварителен анализ на НОИ за ефекта от отпадането на трите години за периода 1997 – 1999 г. Той е правен на база симулация за бъдещите пенсионери. По думите на министър Петков данните показват, че промяната ще се отрази благоприятно за повече от 60% от пенсионерите, за някои ще има неутрален ефект, а за около 30 на сто ще има намаление на пенсиите, което ще е в рамките на до 5%. Той припомни, че промяната касае само бъдещи пенсионери, а не такива с вече отпуснати пенсии.

 

Управителят на НОИ Ивайло Иванов уточни, че на бъдещите пенсионери ще бъдат изчислени пенсиите по двете формули – по старата и по новата, и за всеки случай ще се прецени по коя формула човек ще получи по-висока пенсия, като ще се гарантира по-благоприятния размер. Това ще стане с компенсационни механизми за допълване на разликата.

 

Вероятно предстоят законодателни реформи. Иванов и лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов увериха, че става въпрос за много малки разлики в пенсиите – от порядъка на двайсетина лева.

 

Още по темата: Все повече българи работят след пенсионирането си

 

Коментари

Новини Варна