IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
08:18 | 21 март 2019
Обновен: 18:18 | 17 април 2024

Сами избирате формулата, по която е изгодно да се пенсионирате

Най-голям консенсус събира идеята да се върнат трите години преди 2000 г.

По материала работи: Слав Велев
Сами избирате формулата, по която е изгодно да се пенсионирате

В следващите от 3 до 5 г. хората, които излизат в пенсия, ще могат да избират дали да го направят по старата, или по новата формула. Това е едно от предложенията, които се обсъждат в момента, обяви вчера социалният министър Бисер Петков.

 

След обществената реакция и разпореждането на премиера да няма ощетени се обсъждат 2 варианта за връщане към старата формула. Най-голям консенсус засега събира идеята при изчислението на пенсията да се върнат годините от 1997-а до 1999-а.

 

Една от причините за избор на трите години преди 2000 г. е, че за тях Националният осигурителен институт вече има данни в осигурителния си регистър. Така ще се елиминира възможността за подаването на фалшифицирани документи за пенсиониране с нереално високи доходи от предходни години.

 

Другата причина е, че НОИ може да направи анализ за въздействието на годините след 1997 г., но не и преди това заради липсата на електронен регистър. Според първоначалните разчети новата формула в изчисляването на индивидуалния коефициент ще има положително въздействие върху 56% от пенсионерите, на които им предстои оттегляне от работа през 2019 г., а 31% ще са негативно засегнати.

Намаляването на индивидуалния коефициент не означава, че и пенсията ще бъде намалена, обясняват експертите. Всяка година средният осигурителен доход в страната нараства, а именно той стои във формулата за определяне на пенсията. Затова разликата не само се компенсира, а в някои случаи дори се получавал по-благоприятен размер на пенсията.

 

Вторият вариант, който се обсъжда, е да се смятат и 3-те “златни години” преди 1997-а. Отпадането им е част от реформата “Калфин” и бе прието още през 2015 г., но с отложено влизане в сила от 2019 г.  За нея имаше широко обществено обсъждане, подготвена е от Консултативния съвет по пенсионна реформа и е част от пакета мерки, които поетапно влизат в сила, припомни министър Петков, цитиран от "24 часа", предаде Dnes.bg.

 

“Правим още малко разчети с НОИ и в найкратко време ще бъдем готови със законодателна инициатива, която ще обсъдим с парламентарните групи с цел нейната подкрепа и бързото ѝ приемане”, обеща вчера той. Бе категоричен, че това са единствените два варианта за промяна. За да няма ощетени от подаващите документи за пенсия в момента, най-вероятно ще се въведе и преходна разпоредба.

 

Заради бурното недоволство се заговори и за отлагане на реформа с година, докато се проведе ново обсъждане. На дневен ред се сложи и идеята да се пенсионираш по правилата, по които си започнал. И двете тези обаче не срещат подкрепа от управляващите.

 

Промяната в пенсионната формула е като допир до огъня, това е светая светих в пенсионното законодателство и нормално е да бъдат толкова чувствителни всички при промяна, коментира Бисер Петков.

 

 

Коментари

Новини Варна