IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
20:34 | 21 март 2019
Обновен: 15:15 | 23 април 2024

Удължават срока за новите касови бележки по бензиностанциите

Според изискванията на министерство на финансите те трябваше да съдържат данни за покупната цена, дължимия акциз и ДДС

По материала работи: Пламен Янков
Удължават срока за новите касови бележки по бензиностанциите

Срокът за новите касови бележки може да бъде удължен до края на септември, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Според изискванията на министерство на финансите те трябваше да съдържат данни за покупната цена, дължимия акциз и ДДС. Първоначалният срок беше до края на този месец.


Приходната агенция ще предложи на министерство на финансите срокът за подробните касови бележки да бъде удължен до края на септември, каза за Дарик говорителят на НАП Росен Бъчваров: "Мотивите са, че срокът и оставащите по-малко от 10 дни са недостатъчни технологично. Трябва да се отбележи, че изискванията за привеждане на електронните системи с фискална памет на търговците на горива остават, тоест до края на юни те трябва ги приведат в съответствие с нормативните изисквания".


Още преди седмици от Българската петролна и газова асоциация коментираха, че не могат да спазят това изискване и вероятно ще се наложи затваряне на бензиностанции, както и повишение на цената на горивата.


"Принципният въпрос обаче продължава да стои, защото Комисията за защита на конкуренцията и в последния секторен анализ каза просто, че подобна информация създава условия за нарушаване на конкуренцията. В този смисъл ние твърдо се противопоставяме да показваме тази цена на касовите бележки", коментира Светослав Бенчев от петролната и газова асоциация.

 
За нарушаване на закона за конкуренцията санкцията е 10 процента от годишния оборот на фирмата.

Коментари

Новини Варна