IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
11:36 | 3 април 2019
Обновен: 19:25 | 24 април 2024

САЩ инвестираха $205 000 в нови детски площадки във Варна (СНИМКИ)

Реновираните съоръжения са специално пригодени за малчугани със специални образователни потребности

По материала работи: Ставри Таргов
САЩ инвестираха $205 000 в нови детски площадки във Варна (СНИМКИ)

Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин и военният аташе полк. Шанън Джонсън откриха новопостроена детска площадка в ДГ20 „Бриз“ в Морската градина във Варна. Реновирането на съоръженията, които са изцяло пригодени за малчугани със специални образователни потребности(СОП), е финансирано по линия на програма на европейското командване на въоръжените сили на САЩ. Инициативата е съвместна с община Варна.

 

„В резултат на обединените ни усилия площадките за игра могат да доведат до реална и дългосрочна промяна в живота на най-младите граждани на България,“ каза на официалното откриване посланик Рубин. „Правителството на САЩ инвестира $205 000 в реновирането на детските площадки в ДГ20“Бриз“ и ДГ9„Ален Мак“, в които се обучават 205 деца с хронични заболявания и СОП.

 

Тези два проекта са резултат от съвместните усилия на нашето силно българо-американско партньорство и на упоритата и всеотдайна работа на всички, които се обединиха, за да ги осъществят,“ каза още дипломатът.

 

Поводът да се съберем тук е прекрасен, каза кметът Иван Портних. Той припомни, че през последните 2 г. във Варна са обновени 240 детски площадки в околоблоковите пространства. Сред официалните гости бе и председателят на ОбС – Варна, Тодор Балабанов.

 

Директорът на ДГ20“Бриз“ Лидия Кънчева сподели, че идеята за новите съоръжения е всички деца да играят заедно и да се научат да приемат различията на своите връстници.

 

От 2010 г. досега правителството на САЩ е инвестирало близо $6 млн. в различни хуманитарни проекти в Бургас, Поморие и Пловдив. Програмата обединява американски военни и български общини в реализирането на важни инициативи от социален характер.   

 

Сградата на ДГ20“Бриз“ е построена през 1930 г. от Анжело Куюмджийски за семейството му. През ноември 1948 г. от Париж той я дарява за дом за деца, предразположени към туберкулоза. През 1049 г. къщата се национализира и до 1992 г. се използва за различни нужди, включително и като резиденция на местен функционер на БКП.

 

През 1992 г. общинската власт на Варна заяви, че имотът ще се използва изцяло съобразно волята на дарителя и настанява в него деца, преболедували и контактни с туберкулоза и други хронични белодробни заболявания.

 

Сградата е на два етажа, с условия за обучение и отглеждане на деца от 3 до 7-годишна възраст. В нея се намира обособената „Монтесори“ стая за работа с деца със СОП. Запазен е изцяло архитектурният стил както и функционалните, конструктивните и художествените й страни.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Снимки: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна