IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
08:21 | 4 април 2019
Обновен: 16:45 | 23 април 2024

НОИ ще помага при избора на методика за пенсиониране

Това съобщи депутата по време на заседанието на Комисията по труда и социалната политика

По материала работи: Слав Велев
НОИ ще помага при избора на методика за пенсиониране

Eкспертите на НОИ ще помагат на бъдещите пенсионери при избора на методика при пенсиониране. Това съобщи депутатката Светлана Ангелова по време на заседанието на Комисията по труда и социалната политика, на която единодушно бяха приети на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване.

 

С тях се цели до 1 януари 2023 г. всеки да може да избира дали парите му за старини да бъдат изчислени по новата или по старата формула, като на възрастните ще бъде отпусната по-благоприятната сума.

 

Ако хората са посочили с подаване на заявлението за отпускане на пенсия, че избират размерът й да бъде определен по старата методика, експертите на НОИ едновременно с това ще изчислят пенсията и по новата формула, в която влиза само осигурителният доход след 2000 г., предаде БТА. За целта нашенците обаче ще трябва да предоставят необходимите документи за трите най-добри години преди 1997 и тези в периода 1997 -1999 година.. „Ще бъде разработен нов програмен продукт в кратки срокове, който да дава възможност да се прави това сравнение. Хората ще могат също през калкулаторите на НОИ да си правят предварително избор“, каза Ивайло Иванов, управител на НОИ. Допълнителният разход за промяната, която предвижда да има избор е малко над 13 милиона и 600 хиляди лева.

 

 

Ако бъдещият пенсионер, подал заявление за отпускане на пенсия, изрично е посочил, че иска пенсията му да бъде изчислена по новата методика и не е представил документи за трите най-добри години преди 1997 година, експертите няма да изчисляват рамера на парите за старини по стария ред. Причината е, че няма да има предоставени документи за това. Тогава възрастните ще получи пенсия, определена по новата методика.

 

Причината за измененията само 3 месеца, след като влезе в сила новата формула, според която се взима предвид оигурителният стаж след 2000г., е прогноза на НОИ. Според нея 31 на сто от новите пенсионери (67 000 души) през 2019г. щяха да бъдат ощетени. Това означава, че поне 20 000 нашенци щяха да имат по-нисък индивидуален коефициент. В следствие, на което част от тях и по-малка пенсия. Очакванията пък бяха 60 на сто от нашенците да получат по-висока пенсия, пише Monitor.bg.

 

Ивайло Иванов прогнозира, че много от бъдещите пенсионери ще предпочетат да изберат новата методика, тъй като не е необходимо да събират всички необходими документи, които са до 1999 година. В отговор на въпрос защо е избран точно този преходен период - до 2023 година, Иванов коментира, че една от причините е бюджетната прогноза, а друга е, че по-голяма част от трудовия път на бъдещите пенсионери след тази дата ще е след 2000 година. Те ще имат по-благоприятен размер по новата формула.

 

В становището на НОИ по законопроекта се посочва, че последните данни сочат, че средната продължителност на получаване на една пенсия е 21,7 години, като 18,6 години за мъжете и 24,7 години за жените.

Коментари

Новини Варна