IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
09:35 | 16 април 2019
Обновен: 02:59 | 11 април 2024

30 млн. яйца ще изядем по Великден

Не се очаква поскъпване

По материала работи: Слав Велев
30 млн. яйца ще изядем по Великден

По около 30 млн. яйца се консумират средно по великденските празници в България, съобщи за „Монитор“ проф. Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България.

 

Според него няма индикации за поскъпване на яйцата преди Възкресение. „Българските производители са подготвени и изкарват на пазара достатъчни количества“, поясни той. По думите му консумацията по празниците след Цветница от около 30 млн. яйца се покрива от производството в българските птицеферми за не повече от седмица.

 

Няма опасност от дефицит даже ще има и за износ, категоричен е професорът. „Партидите са спазарени от цял месец назад и цените са равномерни и няма изгледи за покачване на цените от страна на производителите“, уточни той.

 

Председателят на Съюза на птицевъдите в България поясни, че на година у нас се консумират по около 160 яйца на глава от населението, като в тази цифра не се включват яйчният прах, който се използва основно за производството на козунаци, сладкиши и други хранителни продукти. У нас от този продукт годишно се произвеждат 500-600 тона, като за 1 кг яйчен прах са необходими към 100 яйца.

 

На въпрос дали има рискове, ако яйцата се купят по-рано преди Великден, проф. Белоречков обясни, че трайността след снасянето им е 28 дни и то съхранявани на стайна температура до 18 градуса. „В хладилник издържат повече, но според изискванията яйцата не е необходимо да се съхраняват на студено“, добави той, пише Monitor.bg.

 

През миналата година са изнесени около 170 млн. яйца, като доставките за консумация са били основно за съседните страни Гърция и Румъния, а за преработка в яйчен прах - в Холандия.

 

През миналата седмица на едро яйцата поскъпнаха с 5,3% и средната им цена достигна 0.20 лв./бр., сочат данни от бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна