По около 30 млн. яйца се консумират средно по великденските празници в България, съобщи за „Монитор“ проф. Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България.
Според него няма индикации за поскъпване на яйцата преди Възкресение. „Българските производители са подготвени и изкарват на пазара достатъчни количества“, поясни той. По думите му консумацията по празниците след Цветница от около 30 млн. яйца се покрива от производството в българските птицеферми за не повече от седмица.
Няма опасност от дефицит даже ще има и за износ, категоричен е професорът. „Партидите са спазарени от цял месец назад и цените са равномерни и няма изгледи за покачване на цените от страна на производителите“, уточни той.
Председателят на Съюза на птицевъдите в България поясни, че на година у нас се консумират по около 160 яйца на глава от населението, като в тази цифра не се включват яйчният прах, който се използва основно за производството на козунаци, сладкиши и други хранителни продукти. У нас от този продукт годишно се произвеждат 500-600 тона, като за 1 кг яйчен прах са необходими към 100 яйца.
На въпрос дали има рискове, ако яйцата се купят по-рано преди Великден, проф. Белоречков обясни, че трайността след снасянето им е 28 дни и то съхранявани на стайна температура до 18 градуса. „В хладилник издържат повече, но според изискванията яйцата не е необходимо да се съхраняват на студено“, добави той, пише Monitor.bg.
През миналата година са изнесени около 170 млн. яйца, като доставките за консумация са били основно за съседните страни Гърция и Румъния, а за преработка в яйчен прах - в Холандия.
През миналата седмица на едро яйцата поскъпнаха с 5,3% и средната им цена достигна 0.20 лв./бр., сочат данни от бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Четете още:
Коментари