IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
14:00 | 16 април 2019
Обновен: 15:12 | 23 април 2024

91 тона събрани капачки ще помагат на новородени във Варна

Включиха се 15 000 души, кога е следващата кампания

По материала работи: Слав Велев
91 тона събрани капачки ще помагат на новородени във Варна

Още едно море от добрина, енергия и съпричастност се изля в центъра на Варна в дъждовната неделя, две седмици преди Великден. Мащабната акция във Варна  за предаване на пластмасови капачки за рециклиране приключи с нов рекорд – 22 тона. Това отчетоха организаторите на инициативата - Сдружение „Аз вярвам и помагам”.  С тон повече е количеството от събраното по време на  предишното издание на кампанията през септември.

 

Общо 91 тона капачки са събрани и предадени от началото на кампаниите за 3 години.

 

„Всичко тръгна от Варна, а в момента има кампании в цяла България, сподели организаторът Владислав Николов в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов. Идеята е в дългогодишното и трайното възпитание. Надявам се, живот и здраве, след време да имаме цяло поколение, което е израснало с нашата идея и предало на децата си това мислене. Организацията тази година беше далеч по-добра. КАТ, Община Варна, шофьорите, гражданите, всички съдействаха. Благодаря на всеки участвал доброволец! Волейболният отбор на град Бяла и ученици от 1 ЕГ се раздадоха максимално“, допълни Владислав.

 

„За най-малките участници имаше Училище за рециклиране, разказа Антония Антонова. Възпитанието, освен събирането на пластмаса и закупуването на апаратура е основната цел на кампанията. Децата задаваха въпроси, имаше малчугани, които сядаха и слушаха по няколко пъти това, което им се разказва за стъклото, хартията и пластмасата. Радваха се на новата героиня – Принцесата на капачките. В импровизираното училище имаше и ученици от 4 ЕГ, които искат да станат еколози, както и докторанти от ТУ. Искаме нещата да се случват респектиращо добре. Това беше невероятно обединение, дойдоха хора от община Две могили, Русенско, Попово, Бяла, Разград, Ветрино, Провадия, Дългопол, Каспичан, Каварна, с. Българево, Генерал Тошево“, отбеляза Антония.

 

Близо 15 000 души от цяла Североизточна България се включиха в благородната кауза, като само за ден предадоха над 1 милион пластмасови капачки. Със събраните средства от рециклирането ще се закупи и дари медицинска апаратура в най-големите и изключително значими отделения в Североизточна България по неонатология в АГ болница "Проф. Д-р Димитър Стаматов - Варна" и отделението по детска хирургия в Окръжна болница "Св. Анна - Варна".

 

Организаторите споделиха още, че според събраната сума и нуждите двете родилни отделения на АГ "Проф. Д-р Димитър Стаматов - Варна" и Окръжна болница "Св. Анна - Варна" ще се определи техниката, която ще бъде закупена.

 

Младите хора, създали идеята за събирането на капачките имат планове за следващите кампании, засега мислят за почивка, ще оповестят по-късно конкретни данни за есенно събитие. Очакват нови градове да се включват в инициативата. Постъпили са предложения за подобни кампании в Москва и Бразилия.

 

Вестник и агенция „Черно море“ също получиха сертификат с благодарност за участие в инициативата.

На финала Владислав обобщи своята генерална концепция в няколко изречения: „България е нашата родина. Ние сме тези, които можем да я променим. Наслагвано ни е във времето, че нищо не можем да променим, но това не е така. На това събитие имаше двойно повече деца. Те ще предадат идеята нататък. Всеки, който не си изхвърли боклука и фаса на улицата, той вече помага на родината си. Благодарим на всички участници за помощта и предадената енергия!“

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Рекордните 22 тона капачки се събраха във Варна

 

 

Коментари

Новини Варна