IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
08:29 | 20 април 2019
Обновен: 04:56 | 16 април 2024

Навършват се 143 години от избухването на Априлското въстание

Варна ще почете паметта на героите с военен ритуал и полагане на венци и цветя пред паметника на Георги Бенковски

По материала работи: Слав Велев
Навършват се 143 години от избухването на Априлското въстание

Отбелязваме 143 години от Априлското въстание. Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет.

 

Въстанието избухва предсрочно на 20 април заради предателство. По план е трябвало да започне на 1 май 1876 г. Подготовката на въстанието е осуетена от османските власти.

 

От 95 въстанали села и градчета във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие.

 

Подготовката на въстанието е осуетена от османските власти. Заловени са редица комитетски дейци като Никола Славков, а Георги Икономов е поставен под наблюдение. Нанесен е изпреварващ удар в Горна Оряховица. Прави се опит за изпреварващ удар в Копривщица и Панагюрище. Започва прехвърляне на войски от Шумен в Търново, от Одрин в Пловдив и Пазарджик и др.

 

През 1876 г. на териториите на днешна България има 30 османски гарнизона – низам. Османската империя се готви за война със Сърбия и за целта мобилизира част от редифа. Части от низама и редифа пътуват към Сърбия и се намират фактически в района на въстанието или много близо до него.

 

Варна ще почете героите, дали живота си за Свободата на България, с военна церемония.  От 10.00 ч. пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат положени венци и цветя с военен ритуал. Организатор е Община Варна със съдействието на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

Коментари

Новини Варна