Преди Великден: 10 лв. повече за резервоар гориво
Намаление ще има само при автомобили с газови уредби
Публикувана: 23 Apr 2019 | 8:27

Броени дни преди Великден и денят на голямото пътуване преди празниците простата математика показва, че в зависимост от вида гориво, с което се задвижва автомобилът, поскъпването ще е средно 10 лева за резервоар.


Според експертите само за четирите месеца на тази година барелът суров петрол е поскъпнал с 25 долара и вероятно цената му ще продължи да расте заради сложните международна обстановка на пазара.

 

Ако пътуваме от София до Бургас, при цена от 2,20 лв. собствениците на автомобилите, които са на масовия бензин А 95, ще трябва да платят с около 3 лв. повече от миналата година, пресмята Bulgaria ON AIR, цитирана от dnes.bg.

 

Дизелът също отчита ръст от 20 стотинки, което при разстояние от 383 км ще излезе окло 7 лв. по-скъпо от миналата година. Единствено собствениците на автомобили с газови уредби ще усетят положителната разлика в цената.

 

Високите цени на суровия петрол в момента са продиктувани от военните действия в Либия, гражданският конфликт във Венецуела и обтегнатите отношения между САЩ и Иран.

 

Справка показва, че най-евтино ще излезе на хората без кола. С днешна дата с автобус до морето ще ни струва 43 лв. Услугите на БДЖ ще ни излязат малко над 28 лв. в посока.

 

Експертите също така предупреждават, че крайният потребител традиционно усеща понижението на цените на горивата по-бавно отколкото повишението им.

Коментари ( 0 )