IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
18:47 | 28 април 2019
Обновен: 15:10 | 23 април 2024

Какви рискове крие Великденската трапеза?

Подводни камъни крият не само яйцата

По материала работи: Юлиян Атанасов
Какви рискове крие Великденската трапеза?

Основният и присъстващ на всяка Великденска трапеза продукт – това са яйцата. Често консумацията на яйца се свързва с алергия и хранителни токсикоинфекции – например със Salmonella. Но с това не се изчерват рисковете, особено по време на великденските празници, когато яйцата се боядисват. Дори оцветителите в боите за яйца да влизат в списъци за безопасни добавки, приети в големи количества и в комбинация с други храни и добавки могат да доведат до проява на различни симптоми.

 

По отношение на хранителните токсикоинфекции, с цел предотвратяването им, от значение е не само изборът на пресни яйца и от сигурен източник, но също така последващата им обработка. Рискът нараства при консумация на яйцата сурови или при недостатъчна термична обработка.

 

Домашните птици могат да бъдат преносители на бактерии от род Salmonella, които могат да замърсят вътрешността на яйцата, още преди формирането на черупките. Черупките на яйцата могат да се замърсят и впоследствие от птичи изпражнени.

 

От значение съхраняване на яйцата в хладилник при  температура 4 °C или по-ниска. Закупуването на яйцата също трябва да бъде от магазини и доставчици, които ги съхраняват в хладилник.

 

Ястията от яйца трябва да се приготвят до вътрешна температура от поне 70 °C или повече. Варенето трябва да бъде минимум в рамките на 10 минути. От значение е жълтъкът да не бъде оставен да остава в течно или полутечно състояние. Яйцата трябва да бъдат съхранявани не на стайна температура, а прибрани в хладилник. Така се удължава и срокът им на съхранение – до 10 дни след сваряването им и последващото боядисване.

Възрастни над 65 години, деца под 5 години и лица с комптометирана имунна система (със СПИН, диабет или претърпяли трансплантация на органи) са значително по-податливи на усложнения, следствие инфекция с бактерии от род Salmonella.

 

Симптомите обикновено се появяват 6 до 48 часа след консумация на заразена храна, но инкубационният период може да бъде и по-дълъг. Бързото обезводняване е основният риск, който крие инфекцията.

 

По отношение на боите за яйца се подбират и предлагат на пазара единствено разрешените за хранително-вкусовата промишленост. Но макар и в списъка на безопасни някои се разграждат частично в организма и съответно съществува възможност за взаимодействие с други молекули. От своя страна подобни взаимодействия са с потенциала да отключат алергична реакция. Този факт налага препоръкатаа да се внимава и с използването на бои. При възможност се препоръчва използването на естествени оцветители като червено цвекло, обелки от лук и други.

 

Основно се използват четири оцветителя със съответната номерация: жълто – Е-110; татразин – Е-102, азорубин – Е-122 и брилянт синьо – Е-133. Това са изкуствени оцветители, които са разрешени за влагане в боите за яйца.

 

Яйцата се оказват и далеч не единственият евентуален рисков фактор по време на празниците. Обикновено има изразена склонност около празничната трапеза да се прекалява с количеството на храната - преяждане или прекаляване с алкохол. И двете състояния могат да завършат в отделенията по токсикология.

 

След Великден следват почивните и празнични дни, свързани с Гергьовден. Характерно ястие за трапезата е агнешкото месо. От значение е произходът на месото и следене за маркировка, произход и съхранение. Старото агнешко месо може да бъде разпознато по някои специфични характеристики като наличие на влага и при усещане за „лепнене“ на самото месо. Миризмата също се променя, а при натиск върху повърхността на месото мястото не се връща обратно до началната си височина.

 

puls.bg

Четете още: При диетите: Без мазнини или без въглехидрати?

Коментари

Новини Варна