IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
08:36 | 1 май 2019
Обновен: 15:09 | 23 април 2024

Какъв е стандартът на живот на българите?

През 2018 г. доходите на домакинствата в България от пенсии и заплати са се увеличили с 10%

По материала работи: Слав Велев
Какъв е стандартът на живот на българите?

През 2018 г. доходите на домакинствата в България от пенсии и заплати са се увеличили с 10%. В момента българският потребител е в много по-добра ситуация спрямо до преди 2-3 години. Това каза Явор Алексиев,старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ), в предаването „В развитие" с водещ Вероника Денизова.

 

По думите му в момента има повече хора, които работят в икономиката.

 

„Това означава, че доходите на домакинствата от работна заплата се увеличават. От друга страна, българските граждани дават рекорден дял от парите си за данъци", посочва експертът.

 

Причината за тази тенденция е свързана със заетостта, обясни той.

 

„Домакинствата имат повече средства заради добрия икономически растеж през последните няколко години и рекордната заетост“, посочва той.

 

В същото време голяма част от хората не получават заплащане, което да е обвързано с минималната работна заплата, заяви Алексиев.

 

В дългосрочен план доходите от пенсии няма как да спазват темпа на растеж на доходите от работна заплата заради демографската ситуация в страната, посочи още гостът, пише Investor.bg.

 

„Процесите на изселване от по-малките населени места към големите градове в търсене на работа са нормални за България и други страни от Централна и Източна Европа. София вече е постигнала стандарта на живот на средно статистически европейски град", смята Алексиев.

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна