IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
13:36 | 14 май 2019
Обновен: 18:53 | 1 май 2024

116 шофьори са хванати с алкохол зад волана във Варненско

Други 45 са заловени да карат след употреба на дрога

По материала работи: Ставри Таргов
Снимки Пламен Гутинов.

От началото на годината във Варненска област са констатирани 116 случая на шофиране след употреба на алкохол. В 62 от тях са образувани досъдебни производства, тъй като водачите са карали с над 1,2 промила в кръвта. Това съобщи шефът на отдел „Пътна полиция“ в ОД на МВР главен инспектор Петко Камбуров. Пресконференцията бе по повод старта на кампанията „Не шофирай, ако си пил!“, която ще продължи до 31 май.

 

Други 45 шофьори са дали положителни проби за дрога. В 10 от случаите става дума за употреба на марихуана, амфетамини, кокаин и други. От началото на годината алкохолът е станал причина за 2 ПТП, наркотиците – за 3 ПТП, каза още главен инспектор Камбуров.

 

Основната целева група на кампанията са учениците, завършващи училище. Предвидените дейности в навечерието на абитуриентските балове предвиждат опазване на живота и здравето на младежите, техните най-добри приятели, връстници и близки, посочи Светлана Коева, шеф на общинската дирекция „Превенции“.

 

По време на инициативата ще бъдат прожектирани тематични филми, ще се проведат беседи в училищата и ще се раздавани тениски, балони, стикери, ароматизатори, силиконови гривни, подложки за напитки, плакати и бележници с превантивно послание за разумно поведение на пътя.

 

Кампанията се организира в партньорство със сектор „Пътна полиция“, областен отдел „Автомобилна администрация“, БЧК – Варна, единадесет варненски средни училища ( I ЕГ, III ПМГ „Акад. Методий Попов“, IV ЕГ „Фр. Ж. Кюри“, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, СУ за ХНИ „Константин Преславски“, Професионална техническа гимназия, МГ „Д-р П. Берон“, ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров", Варненската търговска гимназия “Г. С. Раковски“, ПГИ „Д-р Иван Богоров“) и ПГГСД „Николай Хайтов“, Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при ПТП, варненските университети и частни фирми.

 

От началото на април областният съвет на БЧК – Варна, в партньорство със сектор „Пътна полиция“, реализира проект „Шофирай, разумно!“#2, който се финансира от дирекция „Превенции“, съобщи Милена Сиракова, директор на областната червенокръстка организация. По време на инициативата се очаква да бъдат достигнати над 2 000 младежи на възраст между 18 - 25 г.

 

Предвижда се обучение по първа долекарска помощ за кандидат-шофьори, запознаване с влиянието на алкохола и наркотиците върху организма на човек при шофиране и с наказателната отговорност, която носи всеки при констатиран положителен тест. През м.г. обхванатите в проекта бяха 2 500, уточни Сиракова.

 

Очакванията са по време на кампанията да бъдат достигнати над 10 000 ученици, студенти, абитуриенти и млади шофьори, стана ясно още на пресконференцията.  

 

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна