IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
14:41 | 12 юни 2019
Обновен: 09:53 | 28 март 2024

Стотици пеперуди от рядък вид прелетяха от Африка до Варна (СНИМКИ)

Ванеса кардуи е наричана още Дяволската пеперуда, не я пипайте

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Стотици пеперуди от редкия вид Ванеса кардуи дойдоха във Варна, за да летуват далеч от непосилните жеги на юга. Насекомите мигрират от Африка на север за лятото, като България е една от спирките им за почивка. В момента те могат да бъдат видени из целия град като красивите насекоми летят съвсем ниско над земята и могат да бъдат пипнати с ръка. Все пак не е препоръчително да се пипат и ловят.

 

Екземплярите са от една от най-красивите пеперуди – Ванеса кардуи, наричана още Дяволската пеперуда. Този вид е със светло червен цвят с тъмни петна по цялото крило и със светли петна по ръба на крилата.  Ванеса Кардуи мигрира масово, като на моменти небето може да бъде дори затъмнено от пърхащите криле на пеперудите. Част от насекомите ще останат в България, където ще снесат яйца в листа от репей, за да може новоизлюпените гъсеници да имат храна и защита до превръщането си в красиви летящи балерини.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Пуснаха над 20 000 есетри към Черно море

Коментари

Новини Варна