IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
08:41 | 12 юни 2019
Обновен: 09:59 | 16 март 2024

В забавачките ще сервират на децата смути два пъти седмично

Въвеждат нови изисквания за храната в детските градини, пилето ще е без кожа, солта не повече от 3 г

По материала работи: Слав Велев
В забавачките ще сервират на децата смути два пъти седмично

На децата в детските градини и забавачките от предучилищната възраст ще бъде сервиран нектар (смути) поне два пъти седмично. Това предвижда проект на Наредбта за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години, която вече е публикувана за обществено обсъждане.

 

Целта е да бъде осигурено здравословно, адекватно и пълноценно хранене на малчуганите в детски заведения чрез въвеждане на изискванията и референтните стойности за прием на хранителни вещества и енергия съобразно възрастта им, се посочва в мотивите, пише Monitor.bg.

 

Поне по три различни вида плодове и зеленчуци трябва да присъстват в менюто на децата пет дни в седмицата, докато са на детска градина. В плодовите салата пък не бива да има добавена захар или подсладител. в нея може да има най-много сметана.

 

Въвеждат се и нови изисквания към консервираните зеленчуци, с които ще се приготвят ястията на малчуганите през зимата. В тях не бива да има консерванти, стабилизатори и оцветители. Това важи и за мармаладите, конфитюрите и желетата. Допуска се и предлагането на нов асортимент – подсладено пюре от кестени. Според проектонаредбата те трябва да са екстра качество, за да бъдат допуснати на трепазата на децата в детските градини и забавачките.

 

Занапред във всекидневното меню задължително трябва да има най-малко 350 г кисело или прясно мляко под формата на пряка консумация или като съставка в други храни. Освен това се въвежда изискване всеки ден на децата да се дават най-малко 35 г сирене със съдържание на сол до 3,5% или кашкавал със сол до 3 процента. Айранът, който децата сега пият обикновено на следобедна закуска, вече ще бъде без сол.

 

Освен това, млякото трябва да бъде само краве, като то трябва да е с масленост 3 – 3,6 на сто, като два дни седмично се включва кисело мляко с 2% мазнини или прясно мляко с 1,5% мазнини. Забранява се предлагането на подсладени млека с плодови аромати освен, когато в тях лелката не е добавила екстра качество конфитюр, какао, овесени ядки или мед. Пилешкото ще се поднася на хлапетата без кожата. Телешкото и свинското пък задължително трябва да са без тлъстини, сухожилия и кости, а каймата да не е тлъста.

Коментари

Новини Варна