IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
14:55 | 14 юни 2019
Обновен: 20:04 | 17 март 2024

Оценката от матурата по литература - Добър

Резултатите са по-ниски от миналата година, отличниците - по-малко

По материала работи: Слав Велев
Оценката от матурата по литература - Добър

Средната оценка от матурата по български език и литература на завършилите 12 клас е 4,06. Оценката от втората матура по предмет по избор е 4,67, съобщи зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, цитирана от "Фокус".

 

Миналата година те са били 4,24 и 4,50.

 

Традиционно най-висок брой точки има по предметите, по които зрелостниците са най-малко - немски език, френски език, италиански език и химия. И обратното - най-ниски по най-желаните предмети - география, биология и философски цикъл.

 

Най-големи затруднения срещат абитуриентите при разбирането и създаването на текст.  Цели 6% са преписали текста, предложен на матурата от творбата на Елин Пелин "Косачи".

 

"Тоест не създават собствен текст, а преписват този от упражнението. За съжаление, намалява броят на зрелостниците, които се справят с резюме", коментира  Таня Михайлов, пише Dnes.bg.

 

Резултатите по региони показват, че с най-високи резултати са зрелостниците от София, Варна, Пловдив и Смолян, а на последните места са учениците от Разград, Ямбол, Силистра и Кърджали.

 

Немската езикова гимназия в София е на първо място на матурата по български език и литература, както и миналата година.

 

На второ място на матурата по БЕЛ е 73-то Средно училище "Владислав Граматик" от София, като неговите зрелостници са със среден успех 5,60. На трето място е 164-та Испанска езикова гимназия в София, със среден успех по БЕЛ 5,54. През миналата година училището беше на второ място.

 

На втората матура по 13 предмета по избор на зрелостниците на първо място е Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски", със среден успех 5,76. На второ място е Първа частна математическа гимназия с успех 5,67, а на трето място е Средното училище "Христо Ботев" в село Чепинци, област Смолян. Това училище се появява за първи път в класацията, каза Костадинова и уточни, че в него е имало 26-ма зрелостници, като по-голямата част от тях са се явили на втората матура по биология и здравно образование.

 

От 2008 г. това училище има високи резултати по биология и здравно образование, а сегашният му успех се дължи на добрата работа на учителката Даниела Куцева, която е с 23-годишен педагогически стаж, обясни заместник-министър Таня Михайлова. Тя добави, че учителката е направила две пробни матури по биология със зрелостниците от училището.

 

На матурата по БЕЛ през тази година при задачите от правописната норма най-висок е процентът на постижимост при правописа на думи с променливо "я", както и на думи, съдържащи "о" или "у", "и" или "й", "ър" или "ръ", каза експертът по български език от МОН Александър Трингов.

 

Той добави, че най-ниски са резултатите, традиционно, при задачата за слято, полуслято и разделно писане на думи. През тази година, откакто се организират матурите, задачите, които проверяват овладяването на пунктуационната норма, са с нисък процент на постижимост, съобщи Трингов.

 

Той каза, че зрелостниците са се затруднили при разпознаването на цитати от художествен текст и при свързването на герои с определена художествена творба. Има и зрелостниците, които не са разпознали, че "хронометър" е чужда дума, съобщи Трингов.

 

 

Коментари

Новини Варна