Земята в Добруджа е поевтиняла до 1345 лева за декар
През миналата година арендаторите са давали на земеделските собственици средно по 48 лева
Публикувана: 17 Jun 2019 | 8:22

При сделките за земеделска земя и аренда в селското стопранство през миналата година се наблюдава както увеличение, така и намаление в зависимост от региона, в който са сключвани те. По-скъпо са се търгували нивите, но по-малък е интересът към  постоянно затревени площи и цената им е паднала. През миналата година средната цена на един декар земеделска земя достига 941 лв., което е със 7,9% повече в сравнение с 2017 година, отчете Националният статистически институт.На годишна база е поскъпнала цената на нивите – с 12,6%. Сделките за постоянно затревените площи обаче са се сключвали на по-ниски цени с 16,8%.

 

 

Данните на националната статистика показват, че през 2018 г. най-висока e цената на земеделската земя в Североизточния район – 1345 лв. на декар. Най-голямо е годишното увеличение на цената на един декар земеделска земя в Северния централен район - с 39,5%, и в Южния централен район – с 22,7%.Сделките за покупка на земя в Югоизточния район остава почти на същото равнище спрямо 2017 г. – отбелязано е слабо повишение с 0,8%.През миналата година се наблюдава намаление в цената на един декар земеделска земя в Югозападния район - с 53,4%, в Северозападния – с 4,5%, и в Североизточния район - с 4% (табл. 2).

 

 

През миналата година средната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя достига 48 лева, което е с 4,3% повече спрямо 2017 година. За една година рентата за нивите се е увеличила с 6,4%. Цената на постоянно затревените площи остава без промяна (табл. 3).

 

През миналата година най-висока цената за един декар наета/арендувана земеделска земя са получавали собствениците в Североизточния район – 69 лева. Увеличение на цената на рентата спрямо 2017 година се наблюдава във всички статистически райони с изключение на Южния централен район.

investor.bg

Мая Манолова не иска да е кмет на София

Коментари ( 0 )