Проучване: 35% от българите в чужбина искат да се върнат в България
Оптимистична или песимистична статистика? Коментар на Андрей Арнаудов и проф. Михаил Константинов
Публикувана: 21 Jun 2019 | 9:32

35% от българите, които живеят в чужбина, обмислят да се върнат отново в родината си. Основното притеснение на 100% от тях e безработицата и ниското заплащане. Сънародниците ни са били анкетирани в края на май от "Маркет Линкс" и Движение за национална кауза (ДНК).


"Трябва да си върнем българите от чужбина - това е категорично. Трябват ни жени, които да раждат. Една нация зависи от жените, които раждат. И това трябва да стане до 35-годишна възраст", смята математикът проф. Михаил Константинов. 


Телевизионният продуцент и председател на ДНК Андрей Арнаудов допълни в студиото на "България сутрин", че българката ражда горе-долу на средното ниво, на което раждат жените в цяла Европа. 


"В проучването ни взеха участие около 2500-3000 души. Целта на това проучване и платформата, която подготвяме, е да свързва местната и държавна власт с хората от Молдова и Украйна. Тя смесва възможностите за работа и представяне на реалните възможности за живот в България, защото ние си избираме къде да живеем, в зависимост какви възможности за развитие ти предоставя", посочи Арнаудов.


По думите му резултатите от анкетата са много оптимистични - 35% от хората биха се завърнали в България - не само в столицата, а и икономиката в страната позволявала това.


Константинов поясни, че стандартът на живот в София е над средноевропейския. Според него българите имат нужда от сигурност и качество на живот, а не само от високи заплати.


Арнаудов посочи пред Bulgaria ON AIR, че трябва да се изчистят много от легендите за страната ни - за заплати, престъпност, социални дейности и др.


Константинов пък подчерта, че в България разкритостта на тежки престъпления е 90%, което го нямало почти никъде в Европа. Той добави, че са се изравнили потоците на заминаващи и връщащи се от чужбина българи.


Четете още: Колко солени са глобите за шофьорите нарушители на Балканите?

Коментари ( 0 )